Utställningsprogram 2021

GALLERIET
20 mars–6 juni 2021
Kerstin Tillberg: Mölle, Sverige, Europa, Världen
Med en unik känsla för design och dekor vågade sig Möllekeramikern Kerstin Tillberg ut i det okända. Mitt i natten ritade hon en hel kollektion för industriell produktion i Kina. Det är nu 17 år sedan. Samarbetet med Kina har nyligen avslutats och den sista containern keramik har anlöpt Sverige. I vårens utställning på Keramiskt center visar Kerstin Tillberg verk från två världar; från den industriella produktionen i Kina, men också studioproduktionen som hon under åren har haft hemma i Mölle där hon är bosatt och verksam.

12 juni–26 september 2021
Emil Österholm: Keramik och sånt
Stora skulpturer är ena benet. Underfundiga maskiner och robotar är det andra. Emil Österholm, uppvuxen i Medelpad, är en keramiker med en helt egen stil. Maskinvärlden blev den naturliga inspirationskällan när Emil insåg att man kan göra vad som helst i lera.
Före utbildningen på HDK, Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, studerade Emil vid Östra Grevie folkhögskola och kom då i kontakt med Höganäs industrivärld och den berömda saltglasyren. Idag jobbar Emil genomgående med vedeldad stengodsbränning och saltglasyr lekfullt, men med stor respekt för hantverket.

9 oktober–30 december 2021
Nordsjællandske Keramikere
På Keramiskt center dukas det danskt under hela hösten. Båda gallerierna fylls med unika
verk, tillverkade speciellt för denna utställning, av 14 medlemmar i föreningen Nordsjællandske
Keramikere.
Bred variation och mångsidighet inom såväl bruks- som konstkeramik utlovas.
Gemensamt gör deltagarna en stor bordsdukning där var och en bidrar med ett komplett
kuvert till en måltid, vart och ett tillverkat helt efter eget huvud.
Medverkande keramiker: Nana Andersen, Finn Dam Rasmussen, Niels Huang, Allan Hytholm,
Dorte Jensen, Bjarne Leth Nielsen, Birte Mathisen, Lone Munkgaard, Sanne Nissen, Stig Pedersen,
Anne Rosengaard Jørgensen, Arne Sørensen, Inger Tribler, Lise Øvlisen

LILLA GALLERIET
20 mars–2 maj 2021
Birgitta Svensson
Lycka, glädje och behag beskriver vad Kvidingekeramikern Birgitta Svensson upplever i sitt arbete med raku. Och det är just det som ordet raku betyder. De färdigbrända verkens charm och skönhet överraskar i de allra flesta fall, men kan också bli till en besvikelse. Under själva bränningen, en utmanade process som men mänskliga handen inte kan styra över, utsätts godset för stora prövningar. Det är naturens egna element jord, luft, eld och vatten som bestämmer resultatet.

8 maj–6 juni 2021
Fortsättningskursen Skapa i lera, våren 2021: Av lera, naturligtvis!
Varje torsdagskväll i vår har det arbetats febrilt i verkstaden på Keramiskt center. Fortsättningskursen har fått i uppgift att jobba på temat natur: Att först göra en skiss och sedan arbeta fram sin egna tolkning av temat, ett eller flera verk i lera. Sju kursdeltagare, alla med olika erfarenheter och bakgrund, har inspirerats av naturen på vitt skilda sätt. I vårens utställning visar kursdeltagarna vad de har arbetat med, från skisser till färdiga verk.

12 juni–15 augusti 2021
Eva Göransson
Brukskeramikern Eva Göransson arbetar med funktionella bruksföremål i både sten- och lergods. Allt är drejat och man kan se spår av handens verk. Sedan 20 år tillbaka har Eva Göransson haft sin ateljé i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik. Som medlem i hantverkskooperativet Konsthantverkarna var hon år 2013 en av 76 deltagande keramiker i utställningen Vi jobbar med det på Keramiskt center. Sommaren 2021 visar Eva Göransson sina bruksföremål i Lilla galleriet.

21 augusti26 september 2021
Carin Nordling: Leva med lera
I Carin Nordling verkstad i Roslagen drejas allt för hand både den unika keramiken och bruksgodset. Under alla år har Carin drejat en serie stapelbara skålar i olika storlekar. Godset är tunt och lätt, den vackra färgskalan talar för sig själv. Inga krusiduller behövs.
Sommaren 2021 visar Carin Nordling sin keramik på Keramiskt center, bland annat verk glaserade i en ny koboltblå nyans framtagen för utställningen Leva med lera.

9 oktober–30 december 2021
Nordsjællendske Keramikere
På Keramiskt center dukas det danskt under hela hösten. Båda gallerierna fylls med unika
verk, tillverkade speciellt för denna utställning, av 14 medlemmar i föreningen Nordsjællandske
Keramikere
. Bred variation och mångsidighet inom såväl bruks- som konstkeramik utlovas.
Gemensamt gör deltagarna en stor bordsdukning där var och en bidrar med ett komplett
kuvert till en måltid, vart och ett tillverkat helt efter eget huvud.
Medverkande keramiker: Nana Andersen, Finn Dam Rasmussen, Niels Huang, Allan Hytholm,
Dorte Jensen, Bjarne Leth Nielsen, Birte Mathisen, Lone Munkgaard, Sanne Nissen, Stig Pedersen, Anne Rosengaard Jørgensen, Arne Sørensen, Inger Tribler, Lise Øvlisen

FABRIKEN
En permanent avdelning som handlar om den keramiska traditionen i Höganäs, om hur och varför Kullabygden fick sitt epitet Keramikbygden. Med fokus på Höganäsbolaget och Andersson & Johansson/Höganäs Keramik.