Utställningsprogram 2020

GALLERIET
15 februari–29 mars 2020
Tomas Anagrius
Nyskaparen, traditionsbäraren
och en skånsk keramiks nestor gästar Keramiskt center. I en stor separatutställning i Galleriet får vi stifta bekantskap med hans verk från senare tid. Det kommer att handla om såväl skulptur som drejade och handbyggda föremål. Främst jobbar han numera med stengodset med de unika glasyrerna. De stora oktagonala faten och de ovala vasformerna till exempel. Och naturligtvis de underfundiga kannorna. 

4 april–7 juni 2020
Linda Herrlin: Luftiga rum
Våren 2020 fyller Keramiskt center båda gallerierna med Linda Herrlins keramik Detaljer och formelement från en frodigt grönskande sommarveranda är byggstenarna för Linda Herrlins unika gods, till exempel har utskurna mönster i leran hämtat intryck från snickarglädje.
I en mindre del av utställningen visas drejade muggar och skålar i serien Grepp.

13 juni–27 september 2020
Anabelí Brancusi (f d Diaz)
Genom sina skulpturer lämnar konstnären Anabelí Brancusi sin komfortzon och möter tankar och känslor som annars hade förblivit mörker. En pappa som svek familjen har ersatts av en själslig manlig förebild i skulptören Constantin Brancusi. Hans former har fått följa med i skapelseprocessen inför utställningen Min far Constantin som visas i Galleriet på Keramiskt center i sommar. Anabelí Brancusi är inspirerad av mexikansk tradition med rötter i förhistorisk keramik.

10 oktober–27 december 2020
HDK-Valand – Högskolan för Konst och Design, Göteborg
Keramikkonst är ett fält med många variationer och uttrycksformer. I höstens utställning på Keramiskt center visas verk av årets avgångsstudenter från Keramikkonst på HDK-Valand. Både kandidat- och masterprogrammen finns representerade, och studenterna har själva fått välja vad de vill visa. Arbetena tar utgångspunkt i vitt skilda konstnärliga frågeställningar och förhållningssätt. Med nya uttryck och metoder formar och visar studenterna keramikkonstens utveckling.

LILLA GALLERIET
15 februari–29 mars 2020
Mona Öjemark: Berättelser innanför – utanför
Mona Öjemarks kärlformer
är tyngdpunkten i hennes utställning i Lilla galleriet på Keramiskt center. Med hennes unika teknik blir kärlen till budskap likt forntida människors lerplattor. Konst som berättelser om vår samtid, om relationer och om ojämlikheter mellan kvinnor och män till exempel. 

4 april–7 juni 2020
Linda Herrlin: Luftiga rum
Våren 2020 fyller Keramiskt center båda gallerierna med Linda Herrlins keramik Detaljer och formelement från en frodigt grönskande sommarveranda är byggstenarna för Linda Herrlins unika gods, till exempel har utskurna mönster i leran hämtat intryck från snickarglädje.
I en mindre del av utställningen visas drejade muggar och skålar i serien Grepp.

13 juni–30 augusti 2020
Eleonor Boström: Hundhem
I sommar bjuder keramikkonstnären Eleonor Boström in till utställningen Hundhem i Lilla galleriet på Keramiskt center. Hundarna är utgångspunkten i hennes keramiska värld små underfundiga figurer vars tankar symboliseras av blommor. Eleonor Boström har tidigare medverkat i en stor utställning på Keramiskt center med bland annat konsthantverkskooperativet Blås & knåda. Sju år senare välkomnar vi henne åter med en separatutställning.

5 september–4 oktober 2020
Johan Bjärntoft: Gråskala
Johan Bjärntoft har alltid inspirerats av naturens skeenden och förändringar. I höstens utställning Gråskala har han arbetat vidare med sina ”pinnar”, skulpturer av utkavlade lerremsor som tänjts ut på skumgummi. Men Johan Bjärntofts arbete har också tagit en ny inriktning: Skulpturer med arkitektoniska grå former, avgjutningar av tändsticksaskar i stengods, infärgade i olika valörer av grått.

10 oktober–27 december 2020
Katarina Gustafsson, Sireköpinge Stengods
Yrkeskeramikern Katarina Gustafsson har alltid tilltalats av det varma ljuset från genombrutna lampor och lyktor. Redan i början av sin keramiska karriär skar hon ut mönster i leran och genom åren har denna dekor kommit att bli hennes signum. Det är en precis och krävande process att få formen att hålla när lampans väggar skärs ut i exakta mönster.
Hösten 2020 lyser Katarina Gustafssons vackra lampor upp Lilla galleriet på Keramiskt center.

FABRIKEN
En permanent avdelning som handlar om den keramiska traditionen i Höganäs, om hur och varför Kullabygden fick sitt epitet Keramikbygden. Med fokus på Höganäsbolaget och Andersson & Johansson/Höganäs Keramik.