GALLERIET
30 mars–26 maj 2019
Yngve Blixt
Yngve Blixt (1920-81) var den mångkunnige hjälpsamme mästaren i Keramikbygden. Ständigt experimenterande med leror, bränningar och glasyrer hittade man honom i verkstaden på Kustvägen i Höganäs där han bland annat skapade sin berömda uranglasyr. Våren 2019 visas verk av Yngve Blixt från 1940- till 80-tal i Galleriet på Keramiskt center. Verken är inlånade från släkt, vänner och ur samlingar från olika håll.
8 juni–22 september 2019
Hanna Järlehed Hyving: Svart dahlia
Med naturen som inspiration skapar Hanna Järlehed Hyving från Göteborg sina spektakulära verk i keramisk blandteknik. Porslins- och stengodslera kombineras och formas till bärare av de glasyrer som ofta läggs på i tjocka lager och reduktionsbränns i den kombinerade el- och gasugnen. Svart dahlia heter sommarens stora utställning i Galleriet på Keramiskt center i Höganäs.
28 september–29 december 2019
Bente Brosbøl Hansen
Perfektionism och geometri är kända signum i Bente Brosbøl Hansens skapande. Som 20-faldig världsmästare i drejning lämnar hon inget åt slumpen i sin avancerade brukskeramik. I denna separatutställning möter vi de bekanta tekannorna, vaserna och skålarna. Dessutom en helt ny sida av keramikern, en betydligt råare: Drejade cylindrar utan mönster med hamrad yta och mycket sparsam glasyr.
LILLA GALLERIET
30 mars–28 april 2019
Frida Nilsson
Frida Nilsson (1976) har jobbat med lera sedan drygt 15 år efter studier på Capellagården på Öland. I verkstaden i Väsby arbetar hon huvudsakligen med drejade bruksföremål i stengodslera. I Lilla galleriet på Keramiskt center visar hon sitt tidlösa formspråk.
4 maj–2 juni 2019
Amalia Bille: Slottet
Lekfullhet med mörka undertoner är Göteborgskeramikern Amalia Billes signum i utforskandet av det mänskliga och existentiella. Ögon och ansikten blir centrala när hennes keramikhuvuden gestaltar det dubbelbottnade i tillvaron. Amalia Bille tog sin master i keramik vid HDK i Göteborg 2017.
8 juni–18 augusti 2019
Claes Thell – en minnesutställning
Perfektion var ledstjärnan i Claes Thells (1943–2019) konstnärskap. Hans fulländat formade skulpturer med egna tolkningar av berömda östasiatiska chün- och temmokuglasyrer uppmärksammades stort såväl nationellt som internationellt. Men Claes Thell var mycket mer än så. I den här minnesutställningen lyfter vi fram bredden i hans produktion.
23 augusti–29 september 2019
Billinge Krukmakeri
Att tänja på gränser ger Berit Tuvesson den frihet och lekfullhet hon behöver. I egna företaget Billinge Krukmakeri, som hon med maken Dennis Tuvesson startade 1990, jobbar hon brett med såväl bruks- som konstkeramik. Det gula engoberade bruksgodset som var grunden i starten finns ännu i produktion men har med åren byggts på med nya former och glasyrer. I konstkeramiken jobbar hon gärna med byggteknik som i rakuugnen får kraftfulla krackelerade glasyrer.
10 oktober–3 november 2019
Thomas Drejare, Ateljé Brännorna
Thomas Alexanderson har varit verksam sedan 1975 och många känner honom under namnet Thomas Drejare. Keramiken är oftast (förstås) drejad, alltifrån miniatyrer till prakturnor, tillverkade i stengods. Thomas Drejare arbetar både med unika ting i relief eller skulptural form.
9 november–24 november 2019
Höganäs Saltglaserat
Höganäs vackra, traditionellt bruna.
30 november–29 december 2019
”Höganäs SALT”
En saltglaserad mugg i begränsad, numrerad och dubbelt signerad upplaga – ett första samarbete mellan internationellt kända designern Kristina Stark och mästerdrejaren Anders Johansson på Höganäs Saltglaserat.
FABRIKEN
En permanent avdelning som handlar om den keramiska traditionen i Höganäs, om hur och varför Kullabygden fick sitt epitet Keramikbygden. Med fokus på Höganäsbolaget och Andersson & Johansson/Höganäs Keramik.