Utställningar

TIDIGARE UTSTÄLLNINGAR

TEXTILTRYCK MALMÖTextila ingångar till ett nytt material
3 november–4 december 2022

Fem formgivare har under fem workshops på Keramiskt center arbetat med leran i fokus – utifrån ett textilt perspektiv. 

Dyveke Zadig, Jytte Olsson, Karin Lindh, Marie Ledendal och Sofia Kroon Walter har med sina olika projekt hittat former och uttryck som utstrålar nyfikenhet och djup. Textila referenser, mönster, visuellt uttryck, taktila och ljudliga verk blir till utställningen – Hur går det? 

Textiltryck Malmö har tidigare samarbetat med Keramiskt center inför Southern Sweden Design Days, våren -22, med projektet Textile Matters.

Utställningen visas på Keramiskt center från den 3 november–4 december 2022.

Vernissage torsdagen den 3 november 18–20.

Välkommen!

JOHANNA BYLÉN: på samma grund
18 augusti–23 oktober 2022

Mitt arbete tar avstamp i en känsla av maktlöshet.
I en illusion av ett samhälle som skyddar sina sårbara.
Där det gemensamma väger över det individuella.
Den tillit jag känt mig ha, som jag har intalat mig själv att ha eller kanske blivit intalad att ha till samhället som skyddande och bärande.

Lite som att gång på gång gå på grund.

Johanna Bylén är konstnär med kandidatexamen (2021) från Konstfack, institutionen för Keramik och Glas. Hon belönades år 2021 med stipendium från Konstnärsnämnden och har deltagit i ett antal grupputställningar. Johanna bor och verkar i Blentarp på Österlen, men också i Stockholm. Hon arbetar med svart stengods, sandgjutet glas och foto.

Utställningen öppnar torsdag 18 augusti 2022 kl 17.
Välkommen!

SOMMAREN 2022

KINA BJÖRKLUND & MIA E GÖRANSSON:
Organiskt Mekaniskt

18 juni–14 augusti 2022

På Höganäs Museum och Konsthall Keramiska verk av Kina Björklund och Mia E Göransson

I Projektrummet på Keramiskt center Kinas och Mias arbetsprocess i fotografier av Hans Malm

En utställning, två scener. De två hyllade keramikerna Kina Björklund och Mia E Göransson har varit vänner sedan tiden på Konstfack och har idag båda ateljéer i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik. Nu blir de först ut bland utställare i sammanslagna Höganäs Museum och Keramiskt center. På museet visar de sina verk och på Keramiskt center kan man följa deras arbetsprocess genom konstfotografen Hans Malms bilder.

Passionen för naturen är gemensam, men de jobbar väldigt olika. Kina Björklund tolkar natur i de olika stadierna från vila och knoppning till växtvärk och förmultning. Allt drejas och uttrycket är direkt och grovt, gärna med ett sökande efter motsatser. Influenser från tidigt 1900-tal anas ofta. Mia E Göransson arbetar mer surrealistiskt när hon gjuter sina objekt och stilleben. Med tillägget ”Before and after science” skildrar hon ett onaturligt landskap, det som kommer sedan.

Vernissage med invigningstal av Mårten Castenfors lördag 18 juni 2022 kl 14 på Höganäs Museum och Konsthall.

Keramiskt center har öppet som vanligt från kl 11.

I Projektrummet visas det keramiska arbetet i en utställning eller som en dokumentation av en arbetsprocess. I denna kontext kan kurser, workshops, workshows eller föreläsningar ingå.

VÅREN 2022

VÅRENS FORTSÄTTNINGSKURS PÅ KERAMISKT CENTER:
Utställningen Omformad – parafraser i keramik
19 maj–12 juni 2022

Vid terminsstart av vårens fortsättningskurs
i keramik på Keramiskt center fick deltagarna i uppgift att jobba på temat parafras. Varje deltagare fick välja ett känt konstverk att hämta inspiration i och göra sin tolkning av, en platt utskrift på ett papper som utgångspunkt för att skapa ett tredimensionellt verk i lera.
Till parafraserna har varje kursdeltagare fått beskriva sin process – sina tankar och insikter, men inte minst sina utmaningar.
Nu är vårterminen till ända och parafraserna brända och klara. Välkommen att se resultaten i utställningen Omformad – parafras i keramik på Keramiskt center.

para·¬fras [ fra´s] substantiv ~en ~er • om¬skrivning, om¬diktning, ut¬läggning; äv. mus. (SAOL)

Kursdeltagare: Anna Eklöv, Ulrika Ekstrand, Christina Hjärpe, Snežana Janić, Magdalena Modén, Hilda Norberg, Eva-Carin Olsson, Elisabeth Planander, Martin Pålsson, Birgitta Schade, Annie Steffert, Anna Wadén, Åsa Wallin

Utställningen öppnar torsdag 19 maj 2022 kl 17.
Välkommen!

I Projektrummet visas det keramiska arbetet i en utställning eller som en dokumentation av en arbetsprocess. I denna kontext kan kurser, workshops, workshows eller föreläsningar ingå.

I PROJEKTRUMMET

ÅSA JACOBSON

Utställningen Imprint 31 mars–15 maj 2022
Kursen Trycktekniker på lera 1–3 april 2022
För dig som är yrkesverksam eller kan grunderna i keramik

”Det började med att jag hittade gammal gjutlera i en tunna från Gustavsberg i källaren. I stället för att slänga leran började jag gjuta av växter i trädgården – svampar, blommor, frön, frukter och annat. När jag har lagt på engobe och bränt formerna sätter jag ihop olika delar och bygger något nytt, mest små skulpturer. Dessa kommer att visas på Keramiskt center.”

Keramikkonstnären Åsa Jacobson, utbildad på Konstfack, bor och verkar i Västerljung utanför Stockholm. Åsa arbetar med trycktekniker på lera.

Utställningen öppnar torsdag 31 mars 2022 kl 17. Välkommen!

I Projektrummet visas det keramiska arbetet i en utställning eller som en dokumentation av en arbetsprocess. I denna kontext kan kurser, workshops, workshows eller föreläsningar ingå.

HÖSTEN OCH VINTERN 2021

I BÅDA GALLERIERNA

På Keramiskt center dukas det danskt under hela hösten. Båda gallerierna fylls med unika
verk, tillverkade speciellt för denna utställning, av 14 medlemmar i föreningen Nordsjællandske
Keramikere. Bred variation och mångsidighet inom såväl bruks- som konstkeramik utlovas.
Gemensamt gör deltagarna en stor bordsdukning där var och en bidrar med ett komplett
kuvert till en måltid, vart och ett tillverkat helt efter eget huvud.

Medverkande keramiker: Nana Andersen, Finn Dam Rasmussen, Niels Huang, Allan Hytholm,
Dorte Jensen, Bjarne Leth Nielsen, Birte Mathisen, Lone Munkgaard, Sanne Nissen, Stig Pedersen,
Anne Rosengaard Jørgensen, Arne Sørensen, Inger Tribler, Lise Øvlisen

VERNISSAGE LÖRDAG 9 OKTOBER 2021 KL 13. 
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om antal personer samtidigt i lokalen. 

VARMT VÄLKOMMEN!

Utställningen visades på Keramiskt center 9 oktober till 30 december 2021.

SOMMAREN 2021

LILLA GALLERIET

CARIN NORDLING: Leva med lera

”Det ska synas att det är handgjort. Därför låter jag mina tumavtryck vara kvar på mattallriken när jag har lyft av den från drejskivan. Jag vill att min keramik ska användas i vardagen och att användaren ska kunna glädjas åt ett gott och välgjort hantverk.”

I Carin Nordlings verkstad i Roslagen drejas allt för hand – både den unika keramiken och bruksgodset. Under alla år har Carin drejat en serie stapelbara skålar i olika storlekar. Godset är tunt och lätt, den vackra färgskalan talar för sig själv. Inga krusiduller behövs.
I sommar visar Carin Nordling sin keramik i Lilla galleriet på Keramiskt center, bland annat verk glaserade i en ny koboltblå nyans framtagen för utställningen Leva med lera.

VERNISSAGE LÖRDAG 21 AUGUSTI KL 13
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om antal personer samtidigt i lokalen. 

EVA GÖRANSSON

Brukskeramikern Eva Göransson arbetar med funktionella bruksföremål i både sten- och lergods. Allt är drejat och man kan se spår av handens verk. “Traditionen är min inspirationskälla och det är viktigt att föremålen ska fungera i köket!”

Sedan 20 år tillbaka har Eva Göransson haft sin ateljé i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik. Som medlem i hantverkskooperativet Konsthantverkarna var hon år 2013 en av 76 deltagande keramiker i utställningen Vi jobbar med det på Keramiskt center. Sommaren 2021 visar Eva Göransson sina bruksföremål i Lilla galleriet. Vi hälsar henne varmt välkommen tillbaka till Höganäs.

VERNISSAGE LÖRDAG 12 JUNI 2021 KL 13 
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om antal personer samtidigt i lokalen. 

GALLERIET

EMIL ÖSTERHOLM: Keramik och sånt

Stora skulpturer är ena benet. Underfundiga maskiner och robotar är det andra. Emil Österholm, uppvuxen i Medelpad, är en keramiker med en helt egen stil. Maskinvärlden blev den naturliga inspirationskällan när Emil insåg att man kan göra vad som helst i lera.

Innan Emil Österholm påbörjade sin utbildning på HDK, Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, studerade han vid Östra Grevie folkhögskola. Det var då han kom i kontakt med Höganäs industrivärld och den berömda saltglasyren. Idag jobbar Emil genomgående med vedeldad stengodsbränning och saltglasyr – lekfullt, men med stor respekt för hantverket.

VERNISSAGE LÖRDAG 12 JUNI 2021 KL 13. 
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om antal personer samtidigt i lokalen. 

VÅREN 2021

LILLA GALLERIET

FORTSÄTTNINGSKURSEN SKAPA I LERA, våren 2021: Av lera, naturligtvis!

Varje torsdagskväll i vår har det arbetats febrilt i verkstaden på Keramiskt center. Fortsättningskursen har fått i uppgift att jobba på temat natur: Att först göra en skiss och sedan arbeta fram sin egna tolkning av temat, ett eller flera verk i lera. Sju kursdeltagare, alla med olika erfarenheter och bakgrund, har inspirerats av naturen på vitt skilda sätt.

I vårens utställning i Lilla galleriet visar kursdeltagarna vad de har arbetat med, från skisser till färdiga verk.

Kursdeltagarna: Eva Ekdahl, Annie Steffert, Christina Hjerpe, Frida Christensson, Eva-Carin Olsson, Carolina Persson, Elisabeth Planander

VERNISSAGE LÖRDAG 8 MAJ 2021 KL 13 

GALLERIET

KERSTIN TILLBERG: Mölle, Sverige, Europa, Världen

Med en unik känsla för design och dekor vågade sig Möllekeramikern Kerstin Tillberg ut i det okända. Mitt i natten ritade hon en hel kollektion för industriell produktion i Kina. Det är nu 17 år sedan och det har gått jättebra.

Vårens utställning Mölle, Sverige, Europa, Världen i Galleriet på Keramiskt center visar bredden i Kerstins arbete. Kanske ska vi också se den som ett vägskäl. Sista containern från Kina är levererad. ”Kanske sitter jag sedan och myser med min studioproduktion i ateljén, kanske blir det något annat. Vi får se.”

VERNISSAGE LÖRDAG 20 MARS 2021 KL 13

LILLA GALLERIET

BIRGITTA SVENSSON
20 mars–2 maj 2021

Lycka, glädje och behag beskriver vad keramikern Birgitta Svensson upplever i sitt arbete med raku. Och det är just det som ordet raku betyder. De färdigbrända verkens charm och skönhet överraskar i de allra flesta fall, men kan också bli till en besvikelse. Under själva bränningen, en utmanande process som den mänskliga handen inte alls kan styra över, utsätts godset för stora prövningar. Det är naturens egna element – jord, luft, eld och vatten – som bestämmer resultatet.

Birgitta Svensson från Kvidinge arbetar nästan uteslutande med rakubränd keramik. Våren 2021 visar Birgitta sina verk i Lilla galleriet på Keramiskt center.

VERNISSAGE LÖRDAG 20 MARS 2021 KL 13 

HÖSTEN 2020

LILLA GALLERIET

KATARINA GUSTAFSSON, SIREKÖPINGE STENGODS
10 oktober–27 december 2020

Yrkeskeramikern Katarina Gustafsson har alltid tilltalats av det varma ljuset från genombrutna lampor och lyktor. Redan i början av sin keramiska karriär skar hon ut mönster i leran och genom åren har denna dekor kommit att bli hennes signum. Det är en precis och krävande process att få formen att hålla när lampans väggar skärs ut i exakta mönster.

Sedan 1973 driver Katarina Gustafsson Sireköpinge stengods nära Landskrona med tillverkning av handdrejade och skulpterade bruks- och konstföremål i stengods och porslin.

Hösten 2020 lyser Katarina Gustafssons vackra lampor upp Lilla galleriet på Keramiskt center.

VERNISSAGE LÖRDAG 10 OKTOBER 2020 KL 13. 

HÖSTEN 2020

GALLERIET

HDK-VALAND KERAMIKKONST
10 oktober–27 december 2020
Keramikkonst är ett fält med många variationer och uttrycksformer. I höstens utställning på Keramiskt center visas verk av årets avgångsstudenter från Keramikkonst på HDK-Valand. Både kandidat- och masterprogrammen finns representerade, och studenterna har själva fått välja vad de vill visa. Arbetena tar utgångspunkt i vitt skilda konstnärliga frågeställningar och förhållningssätt.

Studenterna inom konsthantverk på HDK-Valand arbetar i, genom och med materialet – idé, koncept och teori går hand i hand med det praktiska görandet. Med nya uttryck och metoder formar och visar studenterna keramikkonstens utveckling.

VERNISSAGE LÖRDAG 13 JUNI 2020. 
Utställningen visades på Keramiskt center 13 juni till 27 september 2020.

HÖSTEN 2020

LILLA GALLERIET

JOHAN BJÄRNTOFT: Gråskala
5 september–4 oktober 2020
Keramikkonstnären Johan Bjärntoft har alltid inspirerats av naturens skeenden och förändringar. I höstens utställning Gråskala på Keramiskt center i Höganäs har han arbetat vidare med sina ”pinnar”, skulpturer av utkavlade lerremsor som tänjts ut på skumgummi.
Men Johan Bjärntofts arbete har också tagit en ny inriktning: Skulpturer med arkitektoniska grå former, avgjutningar av tändsticksaskar i stengods, infärgade i olika valörer av grått. ”Det som är natur är konstruerat och byggt, en kontrast mot vardagsföremålen som är gjutna.”

VERNISSAGE LÖRDAG 5 SEPTEMBER 2020 KL 13. 
Utställningen visades på Keramiskt center 5 september till 4 oktober 2020.

SOMMAREN OCH HÖSTEN 2020

GALLERIET

ANABELÍ BRANCUSI: Min far Constantin
13 juni–27 september 2020
Med sina skulpturer lämnar konstnären Anabelí Brancusi sin komfortzon och möter tankar och känslor som annars hade förblivit mörker. En far som svek familjen har ersatts av en själslig manlig förebild i skulptören Constantin Brancusi, och Anabelí har bytt sitt efternamn Díaz till Brancusi efter honom. Constantin Brancusis former har fått följa med i skapandeprocessen inför utställningen i Höganäs.
Som keramiker är Anabelí Brancusi inspirerad av mexikansk tradition med rötter i förhistorisk keramik. Min far Constantin heter Anabelí Brancusis stora utställning i Galleriet på Keramiskt center.

VERNISSAGE LÖRDAG 13 JUNI 2020.
Utställningen visades på Keramiskt center 13 juni till 27 september 2020.

SOMMAREN 2020

LILLA GALLERIET

13 juni–30 augusti 2020
ELEONOR BOSTRÖM: Hundhem

Sommaren 2020 bjuder keramikkonstnären Eleonor Boström in till utställningen Hundhem i Lilla galleriet på Keramiskt center. Hundarna är utgångspunkten i hennes keramiska värld – små underfundiga figurer vars tankar symboliseras av blommor: ”När är det mat?” eller ”När kommer matte?”
Eleonor Boström har tidigare medverkat i en stor utställning på Keramiskt center med bland annat konsthantverkskooperativet Blås & knåda. Sju år senare välkomnar vi henne åter med en separatutställning.

VERNISSAGE LÖRDAG 13 JUNI 2020. Med anledning av Covid-19 hölls vernissagetal kl 12, 13, 14 och 15. Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer max 50 personer samtidigt i lokalen. Eleonor kunde tyvärr inte själv medverka vid vernissagen.

Utställningen visades på Keramiskt center 13 juni till 30 augusti 2020.

VÅREN 2020

GALLERIET OCH LILLA GALLERIET

4 april–7 juni 2020
Linda Herrlin: Luftiga rum

Längtan och dagdrömmar inspirerade av ett rum, en miljö, triggar Linda Herrlins skapande. I vårens stora utställning Luftiga rum på Keramiskt center är det detaljer och formelement från en frodigt grönskande sommarveranda som är byggstenarna för hennes unika gods. Till exempel har utskurna mönster i leran hämtat intryck från snickarglädje. I en mindre del av utställningen visas drejade muggar och skålar i serien Grepp.

Våren 2020 fyller Keramiskt center båda gallerierna med Linda Herrlins keramik.

Vi följer vad som sker dag för dag. Med anledning av den situation som råder med coronavirus och restriktioner gällande större folksamlingar arrangerades inte någon sedvanlig vernissage för Linda Herrlins utställning. 

Utställningen visades på Keramiskt center 4 april till 7 juni 2020.

VINTERN 2020

GALLERIET

15 februari–29 mars 2020
Tomas Anagrius

Drejat och handbyggt mästerskap väntar oss när Tomas Anagrius tar över scenen i Keramiskt centers galleri. Utställningen omfattar verk från hans senare produktion – bland annat de underfundiga kannorna, de stora faten och skålarna med sina unika glasyrer.

Våren 2020 lyfter Keramiskt center fram en nordvästskånsk keramiks nestor och nyskapare.

VÄLKOMMEN PÅ VERNISSAGE LÖRDAG 15 FEBRUARI KL 13. 
Utställningen visades på Keramiskt center till 29 mars 2020.

LILLA GALLERIET

15 februari–29 mars 2020
Mona Öjemark: Berättelser innanför – utanför

Färger, former och materialens möjligheter har alltid lockat Mona Öjemark. Grundkunskaperna som textilkonstnär ledde till fri form och abstrakta bilder, experiment med böjträ och så småningom skulptur i lera. I vårens separatutställning i Lilla galleriet möter vi keramikern Mona Öjemarks verk från senare tid – kärlformer som med hennes teknik väcker tankar om människors relationer och ett samhälle som inte är så jämställt som vi vill tro.

Våren 2020 lyfter Keramiskt center fram ett unikt konstnärskap i Lilla galleriet.

VÄLKOMMEN PÅ VERNISSAGE LÖRDAG 15 FEBRUARI KL 13. 
Utställningen visades på Keramiskt center till 29 mars 2020.

HÖSTEN 2019

LILLA GALLERIET

30 november–29 december 2019
Premiär för ”HÖGANÄS SALT

En saltglaserad mugg i starkt begränsad numrerad och dubbelt signerad upplaga. Detta första samarbete mellan internationellt kända designern Kristina Stark, traditionsbäraren Anders Johansson på Saltglaserat AB och Keramiskt center kan bli starten på något stort.
Diskussioner om ett fortsatt projekt är i full gång.

För Kristina Stark är det en dröm som går i uppfyllelse. ”Jag kommer från Kullabygden och har i många år önskat få chansen att arbeta med saltglaserat. Mitt formspråk är djupt rotat i den skånska myllan. Jag arbetar endast med bruksföremål och söker ständigt efter den optimala funktionen och formen. Den fantastiska saltglasyren lämnar detta fritt.”
Anders Johansson möter en jämlike från en helt annan skola och kanske är det en del av vägen till framtiden. ”Spännande att få jobba med en skicklig industridesigner. Mycket av det hon gjort skulle kunna få Höganässtämpeln direkt.”
Muggarna är signerade av både Anders Johansson och Kristina Stark. De premiärvisades i samband med arrangemanget ”Salt lördag” på Keramiskt center den 30 november kl 13.

Kristina Stark är formgivare utbildad vid Konstfack i Stockholm samt vid Central Saint Martins College of Art and Design i London. Under många år har hon arbetat med formgivning åt olika uppdragsgivare såväl i Sverige som utomlands. 2008 lade Kristina grunden till sina egna varumärken och har under åren skapat produkter som redan blivit klassiker.

Anders Johansson föddes i Uppsala 1961 och kom till Åstorp som tioåring. Efter grundskolan fick han jobb på Hyllinge tegelbruk. Sjutton år gammal började han som lärling hos legendariske drejarmästaren Sven Bohlin i Höganäs AB:s drejarverkstad på Saltglaserat. Idag är Anders ensam kvar som traditions-bärare och vårdare av Höganäs kanske starkaste varumärke, Höganäs Saltglaserat.

Utställningen visades på Keramiskt center till 29 december 2019.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Salt-lordag_banner_Slide.png

GALLERIET

28 september–29 december 2019
Bente Brosbøl Hansen

Perfektion och geometri är kända signum i Bente Brosbøl Hansens skapande. Som 20-faldig världsmästare i drejning lämnar hon inget åt slumpen i sin avancerade brukskeramik.
I höstens stora separatutställning i Höganäs möter vi de bekanta tekannorna, vaserna och skålarna. Dessutom får vi se en helt ny sida av keramikern, en betydligt råare: Drejade cylindrar utan mönster med hamrad yta och mycket sparsam glasyr.

Hösten 2019 lyfter Keramiskt center fram en mästare i Galleriet.

VÄLKOMMEN PÅ VERNISSAGE LÖRDAG 28 SEPTEMBER KL 13.
Utställningen visades på Keramiskt center till 29 december 2019.

LILLA GALLERIET

23 augusti–29 september 2019
Billinge Krukmakeri

Att tänja på gränser ger Berit Tuvesson den frihet och lekfullhet hon behöver. I egna företaget Billinge Krukmakeri, som hon med maken Dennis Tuvesson startade 1990, jobbar hon brett med såväl bruks- som konstkeramik. Det gula engoberade bruksgodset som var grunden i starten finns ännu i produktion men har med åren byggts på med nya former och glasyrer. I konstkeramiken jobbar hon gärna med byggteknik som i rakuugnen får kraftfulla krackelerade glasyrer.

Sensommaren 2019 lyfter Keramiskt center fram keramikern Berit Tuvesson och hennes företag Billinge Krukmakeri i en utställning i Lilla galleriet.

VÄLKOMMEN PÅ VERNISSAGE FREDAG 23 AUGUSTI KL 15! 
Utställningen visades på Keramiskt center till 29 september 2019.

SOMMAREN 2019

GALLERIET

8 juni–22 september 2019
Hanna Järlehed Hyving: Svart dahlia

Naturen är den stora inspirationskällan när Göteborgskonstnären Hanna Järlehed Hyving (1970- ) skapar i keramisk blandteknik. Lager på lager och många små bitar hopmonterade till större enheter. På senare tid har färgskalan mörknat. Länge var vatten i olika former temat, men nu lockar skogen och de mossbelupna träden till skapande i verkstaden. Utställningen i galleriet på Keramiskt center har fått namnet Svart dahlia efter ett av verken.

Hanna Järlehed Hyving tog examen vid HDK i Göteborg 1998. Hon är representerad på bland annat Nationalmuseum och Höganäs museum. Förra året ställde hon ut på Saatchi Gallery i London och Sogo Museum of Art i Yokohama.

VERNISSAGE LÖRDAG 8 JUNI 2019 KL 13.
Utställningen visades på Keramiskt center till 22 september 2019.

LILLA GALLERIET

8 juni–18 augusti 2019
Claes Thell: En minnesutställning

Perfektion var ledstjärnan i Claes Thells (1943–2019) konstnärskap. Hans fulländat formade skulpturer med egna tolkningar av berömda östasiatiska chün- och temmokuglasyrer uppmärksammades stort såväl nationellt som internationellt.

Men Claes Thell var mycket mer än så. I den här minnesutställningen lyfter vi fram bredden i hans produktion.

Claes Thell – en minnesutställning visades i Lilla galleriet på Keramiskt center i Höganäs.

VERNISSAGE LÖRDAG 8 JUNI 2019 KL 13.
Utställningen visades på Keramiskt center till 18 augusti 2019.

VÅREN 2019

LILLA GALLERIET

4 maj–2 juni 2019
Amalia Bille: Slottet

Lekfullhet med mörka undertoner är Göteborgskeramikern Amalia Billes signum i utforskandet av det mänskliga och existentiella. Ögon och ansikten blir centrala när hennes keramikhuvuden gestaltar det dubbelbottnade i tillvaron. Amalia Bille tog sin master i keramik vid HDK i Göteborg 2017.

Våren 2019 lyfter Keramiskt center fram Amalia Billes konstnärskap i utställningen Slottet i Lilla galleriet.

Läs mer om Amalia Bille här.

VERNISSAGE LÖRDAG 4 MAJ 2019 KL 13. Utställningen visades på Keramiskt center till 2 juni 2019.

Foto: Hendrik Zeitler

GALLERIET

30 mars–26 maj 2019
Yngve Blixt

”Han var bra på allt” säger kollegor om Yngve Blixt. Kanske var adelsmärket hans ständiga experimenterande med leror, bränningar och glasyrer. Han slog sig aldrig till ro utan ville vidare och bidrog på så sätt till att föra en urgammal tradition framåt. Verk av honom finns i bland annat kung Gustav VI Adolfs och Nationalmuseums samlingar.

Våren 2019 hyllas förnyaren Yngve Blixt med en utställning i Galleriet på Keramiskt center i Höganäs.

VERNISSAGE LÖRDAG 30 MARS 2019 KL 13. Välkommen!
Utställningen visas på Keramiskt center till 26 maj 2019.

 

I Lilla galleriet 30 mars–28 april 2019

FRIDA NILSSON

Det tidlösa formspråket är vad Höganäskeramikern Frida Nilsson strävar efter i sina drejade bruksföremål. Mjukt och användarvänligt ska det vara och med spår av människan bakom hantverket.
Frida Nilsson har arbetat med lera i drygt 15 år och har studerat keramik vid bland annat Capellagården på Öland.

Våren 2019 lyfter Keramiskt center i Höganäs fram Frida Nilsson med en utställning i Lilla galleriet.

Läs mer om Frida Nilsson här!

VERNISSAGE LÖRDAG 30 MARS 2019 KL 13. 
Utställningen visas på Keramiskt center till 28 april 2019.

Foto: Astrid Ekenberg

VÅR OCH SOMMAR 2018

MASTERPIECES – 400 Years of Japanese Ceramics
24 mars till 2 september 2018

Våren och sommaren 2018 fylls Keramiskt center i Höganäs av japanska mästerverk genom 400 år. Utställningen MASTERPIECES – 400 Years of Japanese Ceramics är en av programpunkterna i det officiella firandet av de hundrafemtioåriga diplomatiska förbindelserna mellan Sverige och Japan.

Skatter från 1600- till 1900-tal
I Galleriet berättar mer än hundrafemtio antika och unika föremål om den japanska keramikens dramatiska historia – starkt förknippad med bland annat samurajkulturen. Trots att många av de historiska pjäserna är mycket gamla upplevs de i dag som påfallande moderna. Så spelade den här keramiken också en betydande roll som inspirationskälla för många av 1900-talets stora keramiker, inte minst i Skandinavien.
Den historiska utställningen rymmer både hantverksmässigt keramiskt konsthantverk och fabrikstillverkat porslin. Börje Forssell, från OCS Sweden, Oriental Ceramic Society i Sverige, har för Keramiskt centers räkning arbetat med urval och innehåll i denna avdelning.

Modernt i Utställningshallen
Utställningshallen gästas av några av dagens mest intressanta japanska konstnärer, internationella stjärnor som Shozo Michikawa från Seto, Haruhiko Kaneko från Okinawa och fem kvinnliga konstnärer anslutna till Sokyo Gallery i Kyoto: Eiko Kishi, Machiko Hashimoto, Fuku Fukumoto, Midori Uchida och Aya Mori.

Naturelement och konstnärlig poesi
I den japanska keramiken förenas det uråldriga och det moderna i en balansakt som tycks rymma allt. Å ena sidan behärskning, beräkning och kontroll. Å andra sidan naturens oförutsägbara spontanitet och skaparkraft genom eld, aska och lera. Här möts lerans kroppsliga tyngd och den konstnärliga poesins lätthet, och i kontrasterna mellan dem bildas helheten.

”Jag kom fram till en Ido teskål som förmedlade en sådan storhet och själskraft, ändå så enkel att det värmde mitt hjärta, och jag tänkte:
’Det här är det’. Den tycktes innehålla allt det goda och dåliga i världen och ändå var den helt fridfull.”

Shiro Tsujimura

Mellan de skandinaviska och japanska formtraditionerna finns flera broar. Kärleken till rena naturmaterial är gemensam, och det ofta sparsmakade och eleganta uttrycket tilltalar både konstnärer och publik.

Utställning med upplevelser
Under utställningen MASTERPIECES – 400 Years of Japanese Ceramics bjuder Keramiskt center in till en rad evenemang, föredrag, workshops med mera med inspiration och anknytning till den japanska keramiken.

I butiken
Keramiskt centers butik erbjuder ett särskilt urval keramik med japansk influens av ett tiotal nu verksamma skånska keramiker.

Vernissage lördag 24 mars 2018 kl 13. Utställningen pågår till 2 september. Välkommen!

Ett varmt tack till Märta Christina och Magnus Vahlquists Stiftelse, Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation, Lindéngruppen, Höganäs AB, Tetra Laval och Region Skåne. Ni har gjort utställningen möjlig att genomföra. Ett stort tack även till alla er som har lånat ut föremål till den historiska delen av utställningen.

HÖSTEN 2017

I Galleriet 7 oktober 2017–7 januari 2018

Studenter och lärare från HDK: LOVE ACTUALLY – en kärleksförklaring

LOVE ACTUALLY –  en kärleksförklaring är en utställning med arbeten utförda av tjugofyra keramikkonstnärer, studenter och lärare med anknytning till HDK, Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg.

”Vad som ligger oss varmt om hjärtat är högst personligt; oxblodsglasyr eller glitterglasyr, en flirt eller innerlig kärleksförklaring, ett förtvivlat rop på uppmärksamhet eller poetisk gestaltning av ett faktum. En kärleksförklaring kan inte ifrågasättas. Det enda gemensamma är leran och tankens väg genom hjärtat till handen.”

I utställningen medverkar: Clara Fjällström, Felicia Westerberg, Sara Kallionen Lundgren, Charlotta Klingström, Erica Andersson, Ania Pauser, David Carlsson, Renata Francescon, Sofi Svensson, Oktawian Bohdziewicz, Rebecka Larsdotter Jonsson, Elin Alvemark, Emma Rissanen, Magdalena Svensson, Åsa Lind, Sara Västerlund, Lisa Sjövall, Karin Granlöf, Malou Larsson, Tina Hultsborn, Amalia Bille, Elin Sundström, Frida Arwidson, Emelie Grönvall

Mia E Göransson, adjungerad professor i keramikkonst, och universitetsadjunkt Renata Francescon, båda vid HDK, står för idé, tema och urval.

HDKs utställning ”LOVE ACTUALLY” gemensam vernissage med Karin Östbergs utställning ”Positioner och mellanrum” under Keramikdagarna.

Läs mer om HDK

Vernissage lördag 7 oktober kl 12. 

Öppet torsdag–fredag 11–17, lördag och söndag 11–16. Under Keramikdagarna, lördag och söndag 7–8 oktober, öppet 11–17.


I Utställningshallen 7 oktober 2017–7 januari 2018

Karin Östberg: Positioner och mellanrum

”Jag funderar sällan över innehåll eller mening när jag arbetar. Jag försjunker i görandets process och i upptäckterna av möjligheter som uppstår när jag arbetar. Jag ser glimtar av färgvariationer, fragment av förändringar och låter mig svepas iväg.”

Keramikkonstnären Karin Östberg har ateljé på Konstepidemin i Göteborg sedan 25 år.  Genom åren har hon drejat tusentals Pluppar och Bollar som bränts med glasyrer som hon själv har tagit fram. Ting är hennes senaste arbeten. De föreställer inget, har ingen speciell innebörd. De är sig själva.

Karin Östbergs utställning ”Positioner och mellanrum” gemensam vernissage med HDK:s utställning ”Love Actually” under Keramikdagarna.

Läs mer om Karin Östberg
Karin Östberg CV

Vernissage lördag 7 oktober kl 12. 

Öppet torsdag–fredag 11–17, lördag och söndag 11–16. Under Keramikdagarna, lördag och söndag 7–8 oktober, öppet 11–17.

SOMMAREN 2017

I Utställningshallen 10 juni–24 september 2017

Kaolin Stockholm: Arbeten

Kaolin är en keramikgrupp som i snart fyrtio år har haft sitt nav med butik och galleri på Hornsgatan i Stockholm. I egna verkstäder över hela landet arbetar de tjugofem medlemmarna med konsthantverk av hög klass, både bruksgods och skulptur.

Kaolin står för en mångfasetterad samling keramiska uttryck. Sommarens utställning i Höganäs är en palett över konstnärernas keramiska bredd och en ögonblicksbild av hur Kaolin ser ut 2017.

Läs mer om Kaolin

Vernissage lördag 10 juni kl 12 (gemensam vernissage med utställningen Vid porten till luftslottet, skulpturer av Margit Brundin).

Öppet Från 10 juni öppet alla dagar 11–17, midsommarafton stängt

I Galleriet 10 juni–24 september 2017:

Margit Brundin: Vid porten till luftslottet

”Redan som liten minns jag att jag dök ner i den nyplöjda skånska åkermyllan, grävde upp en klump lera och formade koppar och skålar som jag bjöd på ’lerkaffe’ och ’lerkakor’ med. Tryggheten i att uttrycka mig i bild och form har varit ihållande hela livet och det är bland det bästa jag vet.”

Margit Brundin är keramikkonstnär i Malmö. En återkommande berättare i hennes arbete är haren. Så även till denna utställning. Med allt mer mänskliga drag och positioner representerar den individen i det frusna ögonblick när leran formats.

Läs mer om Margit Brundin

Vernissage lördag 10 juni kl 12 (gemensam vernissage med utställningen Arbeten, keramik av Kaolin Stockholm).

Öppet Från 10 juni öppet alla dagar 11–17, midsommarafton stängt

VÅREN 2017

I Utställningshallen på Keramiskt center 18 februari till 28 maj 2017:

Monica Johansson: I rörelse

En rastlös själ har hon kallat sig, med en drivkraft att överraska sig själv. ”Känslan av att inte ha full kontroll är viktiga delar i min skaparprocess”.

Monica Johansson är verksam i Gustavsberg och har arbetat som keramiker i mer än trettio år. Hon har ställt ut på många gallerier och konsthallar i Sverige, men även utomlands: Frankrike, Japan och USA. Till utställningen i Höganäs har Monica valt ut höjdpunkter i sitt konstnärskap.

Läs mer om Monica Johansson
Monica Johansson CV

Vernissage lördag 18 februari kl 12 (gemensam vernissage med utställningen Variationer, keramik från ACAB Bornholm).

Öppet torsdag–fredag 11–17, lördag och söndag 11–16

I Galleriet på Keramiskt center 18 februari till 28 maj 2017:

13 keramiker från ACAB, Bornholm: Variationer

I vår gästas Keramiskt center av inte mindre än tretton keramikkonstnärer från Bornholm, den danska ön utanför Skånes sydöstra hörn. Den bornholmska naturen med sin klippkust, det unika ljuset och den säregna geologin är en inspirationskälla för många av öns konstnärer.

Utställningen Variationer är skapad av medlemmar i föreningen ACAB, Arts and Crafts Association Bornholm. Den presenterar keramiska verk av fjorton vitt skilda temperament och lika många olika uttryck.

I utställningen deltar: Sarah Oakman, Maja Frendrup, Gerd Hiort Petersen, Pernille Stougaard, Nynne Rosenkrantz Christiansen, Lene Fensholt, Else Linde, Vibe Berland, Simon Koefoed, Heidi Bach Hentze, Anne Mette Hjortshøj, Ann-Charlotte Ohlsson och Hans Munck Andersen

Vernissage lördag 18 februari kl 12  (gemensam vernissage med utställningen I rörelse, keramik av Monica Johansson).

Öppet torsdag–fredag 11–17, lördag och söndag 11–16

Läs mer om ACAB Bornholm, www.acab.dk/da/keramik

HÖSTEN 2016

I Galleriet på Keramiskt center 8 oktober 2016 till 8 januari 2017:

Ann-Katrin Braf: Naturens guld

I keramikern Ann-Katrin Brafs bildvärld möts natur och teknik, humor och allvar. Ofta har hennes skulpturer en funktion, som i lampan Rabbitlove, ett av hennes mest kända verk. Hon har också skapat unika serviser till en rad profilerade restauranger, bland annat Saltimporten i Malmö och Slaktaren i Lomma.

Nu fyller hon Galleriet med lysande och värmande ljusstakar och lampor. Dessutom är det världspremiär för hennes nya svarta servis.

Ann-Katrin Braf öppnade ateljé i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik efter sin konst- och designutbildning. Sedan tolv år tillbaka är hon verksam i Malmö.

Vernissage lördag 8 oktober kl 13 (under Keramikdagarna). Utställningen visas på Keramiskt center till 8 januari 2017.

Läs mer om Ann-Katrin Braf, www.annkatrinbraf.se
Se Ann-Katrin Brafs CV

SOMMAREN 2016

I Galleriet på Keramiskt center 11 juni till 25 september 2016:

Anna R Kinman

Anna R Kinman ser ett språk i naturen. Med det vill hon berätta om oss människor.

”Med förundran upplever jag skönheten i naturens gemensamma linjer. Dessa förtydligas när former som i verkligheten är mycket små kraftigt förstoras. Den krökta linje vi ser i den spirande ormbunken, i fågelns nacke och nautilussnäckan finns även i vårt eget kroppsspråk, i vår hållning och våra gester.”

Anna R Kinman samarbetar med kreativa profiler inom andra områden, bland annat blomsterkonstnären Tage Andersen och matkreatören Tareq Taylor. Hon gör keramik till Malmörestaurangerna Vollmers (en Michelinstjärna) och Snapphane.

Vernissage lördag 11 juni kl 12 (gemensamt med Drejat). Utställningen visades på Keramiskt center till 25 september 2016.

Anna-R-Kinman_banner_Slide

I Utställningshallen på Keramiskt center 11 juni 2016 till 8 januari 2017:

Drejat

Höganäs är den handdrejade keramikens huvudstad. Vi hyllar Keramikbygdens traditionella men också nyskapande hantverk med en stor utställning. Från 11 juni 2016 är Hallen fylld med nydrejad och karaktärsfull keramik av 23 skickliga drejare från trakten. Här visas både konst- och bruksgods. Allt är till salu.

Besökarna får följa med på resan ”Från klös till kopp” – hur leran bearbetas, koppen drejas fram, hur man putsar, hänklar, glaserar och bränner.

Följande drejare deltar i utställningen: Anders Johansson, Anette Danielson-Dahlgren, Bente Brosbøl Hansen, Berit & Dennis Tuvesson, Bissa G Segerson, Claes Thell, Frida Nilsson, Greta Pott, Gunnar Stenström, Harry Oxenblå, Jill Ekberg, Katarina Gustafsson, Kerstin Olsson, Kerstin Åberg, Kjell  Bolinder, Klas-Göran Klaesson, Nickos Lemonis, Ove Thornblad, Peter Nilsson, Peter Rindeskog, Pia Jarlöv, Tomas Anagrius, Tove Stenqvist

Under utställningens gång satsar vi extra mycket på drejning i verkstaden – från prova-på-tillfällen för nybörjare till kurser i t ex intensivdrejning för den som vill skärpa sina kunskaper. Kursledare är konstnären och mästerdrejaren Claes Thell. 

Vernissage lördag 11 juni kl 12. Vi serverar en vernissagebuffé signerad matinspiratören David Mill från Höganäs Saluhall. Fri entré, men matbiljetten kostar 95 kr.

VÅREN 2016

I Galleriet på Keramiskt center 16 april till 5 juni 2016:

Karin Karinson, skulptur: MEN MAN KAN SE MED EGNA ÖGON ATT HISTORIEN FICK ETT LYCKLIGT SLUT

”Vi skapar problem men bryr oss inte. För ännu har våra hus inte svämmat över och vi äter god mat.”

Karin Karinsons strategier är oroande och provocerande – de förför och destabiliserar. I sina verk arbetar hon med industriellt producerade och handgjorda element, abstrakta former och konkreta föremål. De bildar kalejdoskopliknande aspekter på en värld som håller på att dekonstrueras. Det är aldrig färdigt, alltid i förändring.

VERNISSAGE LÖRDAG 16 APRIL KL 13.00 Utställningen visades på Keramiskt center till 5 juni 2016.

I Utställningshallen på Keramiskt center 20 februari till 29 maj 2016:

Henny Linn Kjellberg: Att slå rot

Ruiner, taggar och skärvor. Att slå rot är en utställning som i fyra installationer, fyra sceniska variationer, behandlar människans sökande efter en trygg tillvaro och skydd i en splittrad och kaotisk tillvaro. Henny Linn Kjellberg är keramiker och konstnär verksam i Uppsala. Hon är utbildad vid Danmarks Designskole Bornholm och vid Konstfacks linje för Keramik och Glas.

VERNISSAGE LÖRDAG 20 FEBRUARI KL 13.00 Utställningen visades i Utställningshallen på Keramiskt center 20 februari till 29 maj 2016.

Banner_Henny-Linn

I Galleriet på Keramiskt center 20 februari till 10 april 2016:

Rolf Palm

Med sitt flambrända stengods har Höganäskeramikern Rolf Palm förnyat en urgammal tradition. Han har haft separatutställningar på NK i Stockholm och på Kulturen i Lund. Verk av honom finns i bland annat kung Gustav VI Adolfs och Nationalmuseums samlingar. Våren 2016 hyllas stengodsmästaren Rolf Palm med en utställning i Galleriet på Keramiskt center i Höganäs.

VERNISSAGE LÖRDAG 20 FEBRUARI KL 13. Utställningen visades på Keramiskt center 20 februari  till 10 april 2016.

Palm_banner_Slide

HÖSTEN 2015

I Galleriet på Keramiskt center 10 oktober 2015 till 3 januari 2016:

Yayoi Kioyta Malm: Sällsamma vänner

Yayoi Kiyota Malm från Japan, med masterexamen i keramikkonst från HDK i Göteborg, är verksam i Höganäs. Det lekfulla är ett genomgående tema i hennes arbete. Hon vill sätta betraktarens fantasi i rörelse med sina skulpturer – liksom sällsamma vänner som kanske påminner om något, men ändå inte.

Yayoi Kiyota Malm är född i Japan 1971 och uppvuxen där. Hon utbildade sig till arkitekt i Kyoto och arbetade som det i fem år. Sedan tog kärleken henne till Sverige.

”Här började jag med konst på allvar, något som jag alltid velat ägna mig åt. Det lekfulla är ett genomgående tema i mitt arbete. Jag vill sätta människors fantasi i rörelse. Jag gör ”snälla” skulpturer som vill vara betraktarens vänner, men som ändå berör. Jag använder mörk lera som känns mer jordnära och färgsätter med flussande engober som ger torr och matt yta.”

Vernissage under Keramikdagarna, lördag 10 oktober kl 13. Utställningen visades från 10 oktober 2015 till 3 januari 2016.

I Utställningshallen visades SALT – en utställning om saltglaserad keramik, se mer information nedan!

Yayoi_banner_SLIDE

SOMMAREN 2015

I Galleriet på Keramiskt center 13 juni till 27 september 2015:

5 HERTHA BENGTSON-STIPENDIATER: Moa Andersson, Maria Boij, Frida Hållander, Eszter Imre, Mårten Medbo

Hertha Bengtson var en av Sveriges främsta keramiker och formgivare under andra hälften av 1900-talet. Hon arbetade för Rörstrand i över tjugo år och var under några år på 1960-talet även verksam i Höganäs. Som frilansande konstnär samarbetade hon med bland annat Rosenthal.

Hertha Bengtsons stipendiefond premierar unga begåvade keramiker genom att dela ut årliga stipendier. Fem av dessa gästar nu Höganäs och Keramiskt center.  I Galleriet visas verk av Moa Andersson, Maria Boij, Frida Hållander, Eszter Imre och Mårten Medbo. Utställningen sätts av Renata Francescon.

Läs mer om stipendiaterna:
Moa Andersson
Maria Boij
Frida Hållander
Eszter Imre
Mårten Medbo

Vernissage lördag 13 juni kl 13. Utställningen visades från 13 juni till 27 september 2015.

Banner_Hertha

VÅREN 2015

I Galleriet på Keramiskt center 18 april till 7 juni 2015:

Johan Bjärntoft: Naturens kärna

”I naturen finns ett driv och en självklarhet som också finns i leran.”

Johan Bjärntoft är keramikkonstnär från Keramikbygden, född i Ängelholm, verksam konstnär i Farhult och lärare på Konstskolan i Munka Ljungby.

”Sedan jag tog min master i keramikkonst på HDK 2012 har jag arbetat med naturens former utan att vilja kopiera dem. Det handlar mer om att få känslan av det som händer i naturen – växandet, spirandet, vissnandet. Mer exakt att frysa naturens metamorfos och lerans mjukhet och möjlighet att bli någonting. I arbetet närmar jag mig naturens kärna och försöker förstå vad det handlar om.”

Vernissage lördag 18 april kl 13.

Utställningen visades från 18 april till 7 juni 2015.

Banner_Johan-Bjarntoft

I Galleriet på Keramiskt center 28 februari till 12 april 2015:

Lasse Östman

Lasse Östman har arbetat som keramiker i egen verkstad i över fyrtio år, men även för stora tillverkare som Gustavsberg och Höganäs Keramik. Han bor och verkar i Vansbro i Dalarna. Nu öppnar han vårsäsongen i Galleriet på Keramiskt center i Höganäs.

Lasse Östman har nästan uteslutande ägnat sig åt drejade former. Skålar, vaser och fat. Någon gång kannor, ljusstakar och skulpturala former. Det är klassiska former med rötter i den orientaliska keramiken. Glasyrer som oxblod, celadon och tenmoku, liksom spännande och effektfulla kristall- och fläckglasyrer.

Vänbanden till Höganäs konstnärliga stengodstradition är starka. Lasse Östman har varit glasyrkonsult åt Höganäs Keramik.

Läs mer om Lasse Östman här.

Vernissage lördag 28 februari kl 12. (Pressvisning och vernissage gemensamt med utställningen i Utställningshallen: SALT)

Utställningen visades från 28 februari till 12 april 2015.

I Utställningshallen på Keramiskt center 28 februari 2015 till 3 januari 2016:

SALT – en utställning om saltglaserad keramik

Välkommen till landets SALTASTE utställning! I vår och sommar hyllar vi vårt keramiska arv, den grund som Keramikbygden vilar på. Den saltglaserade keramiken står i centrum för en utställning som spänner över flera hundra år, över gränser, genom Europa. Där besökarna möter keramiker, drejare och konstnärer in i vår tid. Från de medeltida vinkrusen, de råbarkade industrikärlen, de kära krukorna i mormors skafferi till trädgårdens utekök och dagens unika keramikkonst.

Allt saltglaserat är inte brunt. Allt brunt är inte saltglaserat. Men en sak vet vi. Saltglaserat är saltare än nånsin!

Vernissage lördag 28 februari kl 12. Utställningen visades från 28 februari 2015 till 3 januari 2016.

SALT_banner_Slide

HÖSTEN 2014

I Galleriet på Keramiskt center 11 oktober 2014 till 6 januari 2015:

Gunilla Maria Åkesson

Gunilla Maria Åkesson är född i Älghult, Småland. Efter tjugo år som keramiker i Bergen, Norge, är hon hemma igen. Hon bor nu i Komstad på Österlen. I höstens utställning visar hon verk från de fyra senaste årens produktion.

Jag arbetar med grundläggande basformer, former som vi alla på något sätt känner igen. Att hitta känslan och sedan uttrycket som tillsammans kan bli något vackert är min drivkraft. Ibland får jag finna fram till egna metoder och tekniker för att få fram just det jag vill ha. Varje nytt uttryck kräver sin metod. Gunilla Maria Åkesson

Läs mer om Gunilla Maria Åkesson här.

Vernissage lördag 11 oktober kl 13. (Pressvisning och vernissage gemensamt med utställningen i Utställningshallen: HDK – Hur det kommer sig. En utställning med processen i fokus)

Utställningen visades från 11 oktober 2014 till 6 januari 2015.

Foton banner: Peter Carlsson

Banner_Gunilla-Maria

I Utställningshallen på Keramiskt center 11 oktober 2014 till 6 januari 2015:

HDK – Hur Det Kommer sig
En utställning med processen i fokus

Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg – HDK i dagligt tal – utbildar framtidens keramiker. I höstens utställning visar studenterna på kandidat- och mastersnivå hur arbetsprocessen går till. Utgångspunkt är en workshop som hölls i våras under ledning av danska keramikern Katrine Køster Holst. Med en stor mängd lera arbetade man med olika uppgifter i grupp. Det hela dokumenterades för att sedan bearbetas i en fortsatt konstnärlig process. Utmaningen för studenterna blev att förmedla upplevelser och insikter som tillkom under arbetet med leran. I utställningen visas också ett urval av tidigare examensarbeten av Matilda Haggärde, Tina Hultsborn och Mac Johansson, vars arbeten anknyter till temat.

Läs mer om HDK här.

Vernissage lördag 11 oktober kl 13. (Pressvisning och vernissage gemensamt med utställningen i Galleriet: GUNILLA MARIA ÅKESSON)

Utställningen visades från 11 oktober 2014 till 6 januari 2015.

Banner_HDK

SOMMAREN 2014

I Galleriet 14 juni till 28 september 2014:

Hanna Järlehed Hyving & Eva Zethraeus: Kind of Blue

Välkomna in i en keramisk lustgård, en värld av växtlighet, koraller, snö, is och heta källor!

Jag har länge inspirerats av korallens dubbelnatur som djur eller växt. På utställningar vill jag skapa en egen värld av växtlighet, en lustgård. Eva Zethraeus
Eva Zethraeus arbetar vid drejskivan med porslinslera för att sedan omforma och sätta samman delarna till större skulpturer. Hon har under flera år utvecklat och förfinat ett spektrum av torra glasyrer som sprejas på i flera skikt för att bilda lavliknande ytor. Som kontrast använder hon den ädla metallen platina för att förhöja vissa ytor i kontrast mot de matta glasyrerna. Eva Zethraeus är utbildad med MFA från Högskolan för Design och Konsthantverk ( HDK) i Göteborg 1998, och finns representerad på bland annat Nationalmuseum, Röhsska Museet, Statens Konstråd och Västragötalandsregionen. Eva har nyligen avslutat en offentlig utsmyckning till den nybyggda Rågårdens Rättspsykiatriska anstalt utanför Göteborg.

Med hjälp av lera och glasyr gestaltar jag djup och vatten. Vatten i olika stadier. Som is eller snö eller en het källa. Hur ser det ut när det ligger stilla i tjocka pölar eller sakta sipprar fram? Vad lämnar vatten för spår och vad väcker det för känslor? Hanna Järlehed Hyving
Hanna Järlehed Hyving startade efter examen från HDK 1998 ateljéföreningen Chokladfabriken tillsammans med keramikerna Helena Andersson och Eva Zethraeus. Här jobbar Hanna fortfarande som keramiker. Hanna formar leran genom att trycka och skära i tjocka plattor av porslinslera som hon sedan vidgar genom att slå leran mot underlaget. Arbetet lämnar avtryck och fördjupningar som senare fylls med transparenta glasyrer. För att få en mer levande yta reduktionsbränns verken i en kombinerad el/gas ugn.

Sommarinvigning och vernissage lördag 14 juni kl 13. (Pressvisning och vernissage gemensamt med utställningen i Utställningshallen: NÄRA LERAN)

Utställningen visades från 14 juni till 28 september 2014.

Foton banner: Eva Zehtraeus och Hanna Järlehed Hyving

Banner_Kind-of-blue

I Utställningshallen 14 juni till 28 september 2014:

NÄRA LERAN – 21 skånska keramiker

Från skulpturer och installationer till smycken och bruksgods. 21 skånska keramiker som har sitt unika arbetssätt, sitt förhållande till leran och som var och en går sin egen väg till det färdiga verket. Visst ligger närproducerat rätt i tiden, men de keramikkonstnärer som gästar Höganäs kan lika gärna synas i Delft, Zürich, Stockholm eller Köpenhamn. Det här är lokal konst som går över gränserna.

21 keramiker: Thomas Drejare, Niklas Alexandersson, Lina Eriksson, Tomas Anagrius, Lisa Wohlfahrt, Birgitta Svensson, Sofia Nilsson, Bente Brosböl Hansen, Maria Brusewitz, Kjell Bolinder, Tove Stenqvist, Margit Brundin, Gunnar Stenström, Peter Nilsson, Lena Willhammar, Jennifer Forsberg, Ann-Katrin Braf, Anna R Kinman, Siv Andréason, Bertil Andréason, Malin Jansson

Sommarinvigning och vernissage lördag 14 juni kl 13. (Pressvisning och vernissage gemensamt med utställningen i Galleriet: KIND OF BLUE )

Utställningen visades från 14 juni till 28 september 2014.

Foto banner: John Tuvesson

Banner_nara-lean

VÅREN 2014

I Galleriet 1 mars till 1 juni 2014:

MADE IN CHINA – keramik från Kina under 4 000 år

Kina har varit en världsledande tillverkare av keramik i flera tusen år. Här föddes porslinet. I dag är landet åter i brännpunkten. Mycket av den moderna keramiktillverkningen har förts hit från andra delar av världen, och den internationella produktionskartan har ritats om.

Utställningen Made in China visar med ett hundratal unika föremål hur Kina har kunnat växa till en keramisk stormakt. Från de äldsta kejserliga dynastierna – Han, Tang, Song och Yuan – via det välkända ostindiska exportporslinet från 1600- och 1700-talen, 1800-talets blåvita Kantonporslin, det tidiga 1900-talets keramik och fram till det moderna nutida porslinet. Här ges exempel på korsbefruktning och hur stilmässiga influenser utväxlats mellan Europa och Asien.

Made in China har producerats i samarbete med AntikWest i Göteborg och visas bara i Höganäs. Därefter färdas utställningen vidare till ett museum i Kina.

Vernissage lördag 1 mars kl 14.

OBS! Vernissagedagen, lördag 1 mars, öppnar vi först kl 13.30. Söndag 2 mars öppet som vanligt, 11–16.

Banner_Made-in-China

I Utställningshallen 1 mars till 1 juni 2014:

FATET – det funktionella, det vackra

Fat att bruka och betrakta. Ett trettiotal, helt unika. Omfångsrika och generösa. Drejade, kavlade, byggda. Tillverkade av sju etablerade och erfarna svenska keramiker: Helena Andersson, Kina Björklund, Gertrud Båge, Åsa Jacobson, Carin Nordling, Tina Reuterberg, Bissa G Segerson.

Vernissage lördag 1 mars kl 14.

OBS! Vernissagedagen, lördag 1 mars, öppnar vi först kl 13.30. Söndag 2 mars öppet som vanligt, 11–16.

Banner_Fatet

HÖSTEN 2013

I Galleriet på Keramiskt center till 5 januari 2014:

Bente Brosbøl Hansen

Ny utställning i Galleriet. Pressvisning 7 november kl 13, vernissage 9 november kl 15.

”Flerfaldig världsmästare i drejning gör att hennes konstverk håller världsklass”

Bente Brosbøl Hansen är en av Sveriges skickligaste drejare. Hon har vunnit VM i drejning i Italien inte mindre än sjutton gånger. På de tunna vackra formerna – vaser, urnor, burkar, skålar – lägger hon minutiöst utförda grafiska dekorer. Nu visar hon sina senaste verk i Galleriet på Keramiskt center.

Den 8 november 2013, under Keramikdagarna i Höganäs, tilldelades Bente Höganäs kommuns keramikstipendium år 2013 med följande motivering: Bentes keramik håller världsklass! Bentes unika teknik, mönster och form gör henne till en av nordens skickligaste och mest spännande konstkeramiker.

Läs mer om Bente Brosbøl Hansen här.

Utställningen visades i Galleriet på Keramiskt center till 5 januari 2014.

Banner_slide_Bente

 

I Utställningshallen på Keramiskt center 14 september 2013 till 5 januari 2014:

Höganäs RETRO

Ny utställning i Utställningshallen. Pressvisning 12 september kl 11, vernissage 14 september kl 14 (Pressvisning och vernissage gemensamt med Magdalena Nilsson, Marie Beckman och Jussi Ojalas utställning).

Keramikvänner! Kungar och turister! Var de nybyggda allrummen verkligen sådär stilrent eleganta som miljöerna i 60-talets James Bond-filmer? Hur många Myran-stolar fanns egentligen i köken på 1950-talet? Vad är retro?

Keramiken från Höganäs från 1950-tal till 70-tal berättar om sin tid. Här finns högt och lågt, enkelt och avancerat, det konstnärligt exklusiva och bruksanpassade vackra.

Välkommen tillbaka till Höganäs!

Utställningen visades till 5 januari 2014.

Banner_slide_Retro

I Galleriet på Keramiskt center 14 september 2013 till 5 januari 2014:

Magdalena Nilsson
Marie Beckman
Jussi Ojala

Utställning i Galleriet. Pressvisning 12 september kl 11, vernissage 14 september kl 14 (Pressvisning och vernissage gemensamt med utställningen Höganäs Retro).

Marie Beckman och Jussi Ojala är två av landets bästa, mest erfarna keramiker. Till utställningen i Höganäs har de bjudit med sin yngre kollega Magdalena Nilsson.

”Stabila men rörliga. Tunga men lekfulla. Kvar är rörelsen.” Marie Beckman

”Saker kommer och går i sinnet, lämnar avtryck och försvinner.” Jussi Ojala

”Kontrasten mellan det sköna och avskyvärda, mellan det behärskade och okontrollerabara.” Magdalena Nilsson.

Utställningen visades till 3 november 2013.

Banner_Magda-Marie-Jussi

SOMMAREN 2013

I Galleriet på Keramiskt center 15 juni till 8 september 2013:

Emma Kronvall
Linda Lo Eklöw

Ny utställning i Galleriet. Pressvisning 13 juni kl 13, vernissage 15 juni kl 14 (Pressvisning och vernissage gemensamt med utställningen Vi jobbar med det … 76 keramiker från blås&knåda, konsthantverkarna och kaolin).

Emma Kronvall jobbar med skulptur i mestadels porslin och fajans. Ofta är det djur som spelar huvudrollerna i hennes verk. Hon inspireras av formelement och detaljer från historien och olika subkulturer, allt från 1800-talsmaskiner och gamla japanska träsnitt till samtida street art.

Linda Lo Eklöw arbetar med materialexperiment, lager, papper och returmaterial. Med hjälp av äldre kunskaper och erfarenheter för hon in dem i nya byggen, arbeten och objekt. Utställningen visas under titeln [Dekonstruktion 3.0] – Ett pågående och förmodligen aldrig slutfört arbete.

Utställningen visades till 8 september 2013.

Banner_Slide_Emma-o-Linda-Lo

I Utställningshallen 13 juni till 8 september 2013:

Vi jobbar med det …
76 keramiker från blås&knåda, konsthantverkarna & kaolin

Ny utställning i Utställningshallen. Pressvisning 13 juni kl 13, vernissage 15 juni kl 14.

För första gången ställer tre av landets största konsthantverkskooperativ ut keramik tillsammans. Inte mindre än 76 keramiker möter upp i utställningen Vi jobbar med det … 

I Höganäs samlas keramiker med stor geografisk spridning – från Järvsö, Hammenhög, Danmark, Västsverige, Östra Sverige … Åldersspannet är också stort – femtio år – från Eleonor Boström, född 1985, till Gertrud Båge, född 1935. Ett par har anknytning till Keramikbygden: 2012 års blås&knåda-stipendiat är Johan Bjärntoft som nu bor i Ängelholmstrakten. Dale Karlsson bor och jobbar i Vimmerby men var på 1980-talet drejare på anrika Höganäsbolaget.

Vi jobbar med det … är en unik presentation av vad som händer i framkanten av svenskt keramiskt konsthantverk just nu – en orkestrering med 76 olika stämmor!

Utställningen visades till 8 september 2013.

Banner_Vi-jobbar-med-det

VÅREN 2013

I Galleriet på Keramiskt center 6 april till 7 juni 2013:

Maya Strandberg: Svart gungande
Matilda Haritz-Svensson: Jag sträcker mig för att nå

Ny utställning i Galleriet. Pressvisning 4 april kl 14, vernissage 6 april kl 15.

Maya Strandberg bygger, tvinnar, flätar och ringlar. Leran vidgas och sluts, höjs och sänks, tänjs och packas. Vart är formerna på väg och var kommer de ifrån? Vilken är urformen? Matilda Haritz-Svensson gör kompositioner med mobila inslag. Trasigt kan bli helt, fint bli fult och tvärt om. Med motorer och andra mekanismer kommer rörelse in i bilden.

Utställningen visades 6 april till 7 juni 2013.

Banner_slide_Maya-Matilda

I Utställningshallen på Keramiskt center 9 februari till 2 juni 2013:

VARMT– en utställning om värme och keramik
Invigning lördag 9 februari kl 14.

Keramik är högteknologi. Det har folk vetat sedan stenåldern då man bättrade på lergodsets värmetålighet med asbestfibrer. I dag sprutas keramer som skydd i jetmotorer, på insidan av moderna stekjärn eller bakas till bromsskivor i exklusiva bilar. Samtidigt handmuras det åter upp vedeldade bakugnar i kärlek till det stenugnsbakade brödet.

VARMT är en uppvisning i de keramiska materialens många möjligheter, både tekniskt och estetiskt, från stenålder och in i plasmateknikens framtid. Här ges exempel på de konstnärliga möjligheter som urtida bränntekniker ger i dag verksamma konstnärer. Men också hur moderna keramer spelar roll för effektivisering och miljöförbättring av till exempel flygmotorer.

Utställningen visades till 9 februari till 2 juni 2013.

Banner_slide_Varmt

I Galleriet på Keramiskt center 26 januari till 1 april 2013:

Maria Zetterstrand: Egentligheter

”Egentligheter” är en helt nyskapad utställning som konsthantverkaren Maria Zetterstrand arbetat fram inför visningen på Keramiskt center i Höganäs. Hon anknyter bland annat till den tradition av keramiktillverkning som funnits i lokalerna sedan de byggdes som fabrik för Höganäs Keramik för sjuttio år sedan.

Maria Zetterstrand är sedan 1996 verksam som keramiker i Stockholm. Hon tog sin konstnärliga magisterexamen vid Konstfack 2011 på institutionen för keramik och glas. Besök gärna Marias hemsida, www.mariazetterstrand.com.

Utställningen visades 26 januari till 1 april 2013.

Banner_slide_Zetterstrand

HÖSTEN 2012

I Galleriet på Keramiskt center 7 oktober till 30 december 2012:

Jakob Robertsson: Keramisk skulptur

Vernissage söndag 7 oktober kl 13.”Jakob Robertssons ”A Moment in Time” ska ni absolut inte missa, den kan vara en avgörande länk till det svenska konsthantverkets framtid” skrev Staffan Bengtsson i tidningen Form när utställningen öppnade i Gustavsberg. Nu intar Jakob Robertssons djur och gestaltande figurer Galleriet på Keramiskt center. Läs mer om Jakob Robertsson på hans egen hemsida, www.jakobrobertsson.se.

Utställningen visades 7 oktober till 30 december 2012.

SOMMAREN 2012

I Utställningshallen på Keramiskt center 8 juli till 30 december 2012:

Förvara! Bereda! Servera!
Salt- och blyglaserad keramik insamlad av Joakim Bengtsson

Antikprofilen Joakim Bengtsson, känd från bland annat Antikrundan i SVT, har i många år samlat på keramik från de gamla fabrikerna i Höganäs, Helsingborg, Raus, Wallåkra och Ystad. Inför nyöppnandet av Keramiskt center har Joakim plockat ut några av sina favoritföremål i saltglaserat stengods och blyglaserat lergods. Vi presenterar dem i Hallen i Keramiskt center under rubriken Förvara! Bereda! Servera! 

Utställningen visades 8 juli till 30 december 2012.

I Utställningshallen på Keramiskt center 8 juli till 30 december 2012:

45 keramiker. Bruks- och konstkeramik av nordvästkånska keramiker. Försäljning och utställning.

Utställningen visades 8 juli till 30 december 2012. Keramik av nordvästskånska keramiker finns från februari 2013 i vår butik!

I Galleriet på Keramiskt center 8 juli till 30 september 2012:

Keramikkonstgruppen In the making består av fem unga konstnärer, Ida Andersson, Margit Brundin, Karin Esbjörnsson, Kajsa Sognell och Kristine Thenman. Alla arbetar skulpturalt i lergodslera men med vitt skilda uttryck. Gruppen bildades för två år sedan och alla har en bakgrund på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg.

In the making har inför utställningen i Höganäs arbetat kring ett gemensamt tema. Utifrån sina olika konstnärskap har konstnärerna undersökt och gestaltat vad som kan utspela sig i en lägenhet på två rum och kök. De har tagit sig an var sitt rum: sovrummet, vardagsrummet, badrummet, hallen och köket – där vad som helst kan hända.

Utställningen visades 8 juli till 30 september 2012.

HÖSTEN 2011

Under hösten 2011 bjöd Höganäs Keramiska Center på utställningen “Brukskeramik – Tradition och nya uttryck”. Alster från de traditionella keramikverkstäderna Billinge krukmakeri, Höganäs Saltglaserat och Wallåkra stenkärlsfabrik samsades med verk skapade av medlemmar ur konsthantverkskollektiven Skånekraft i Lund, Formargruppen i Malmö och Nimt i Kristianstad samt keramik från några av Kullabygdens etablerade keramiker.

SOMMAREN 2011

Under sommaren 2011 kunde man på Höganäs Keramiska Center skåda handgjord och unikt producerad konst- och brukskeramik framställd av några av traktens främsta aktiva keramiker. En historisk presentation utgjorde även den en del av utställningen, där äldre alster från CC Höganäs, Höganäs Keramik och Höganäs Saltglaserat återfanns.