Sommarkurs 2015 Saltbränning

Kurs: Saltbränning i ved/saltugn på Skäret

Kasta dig in i elden! Detta är ett unikt tillfälle att delta i en riktig saltbränning med ved och salt (utomhus). Vi bränner hos Tove Stenqvist, keramiker som har sin ugn på Skäret utanför Arild i Kullabygden. Lär dig hur en saltbränning går till, klyv ved, lasta in veden i den sprakande ugnen och kasta in saltet. Känn hettan från den stora ugnen.

Du tar själv med dig skröjbränt gods, ca 10 st alster/person, OBS! endast stengodsföremål, till kursen där vi tillsammans glaserar på plats och förbereder vårt gods för bränning. Vi provar saltengober och ett par traditionella Shino och Celadonglasyrer. Vi hjälps åt att packa in all keramik i ugnen. Veden ska förberedas och öppningen till ugnen ska muras igen. Själva dagen för bränning pågår från morgon till sen kväll när vi saltar efter att ugnens temperatur nått upp till 1280 grader. Vi fortsätter upp till 1300 grader innan vi börjar avkylningsprocessen.

Nivå: För dig som har erfarenhet av lera och möjlighet att tillverka och skröjbränna stengods att ta med till bränningen.

Kursstart: Måndag 20 juli till lördagen 25 juli. Ungefärlig tid kl 10-18. (Exakta tider bestäms på plats av Tove och gruppdeltagarna.)

Kursupplägg: Dag 1- Glasera. Dag 2- Glasera/ Packa ugnen. Dag 3- Packa ugnen. Dag 4- Bränning! Dag 5- Ingen aktivitet, ugnen svalnar. Dag 6- Öppning och urpackning av ugnen.

Skröjbränt stengods: Antal alster som går in i ugnen beror på storlekarna, så ta gärna med lite att välja på. Då får vi in så mycket som möjligt. På grund av sättplattornas storlek är måtten lite begränsade. Vi utgår från en sättning som innebär: Cirka 7 saker var med maxhöjd 10 cm. 2-3 saker var med maxhöjd 22 cm. Och 1 sak var med maxhöjd 30 cm. Bara på översta lagret kan diametern vara större än 24 cm, tänk därför på att de flesta föremål du tar med bör vara mindre än så. Och ta med lite extra saker, vi fyller ugnen så mycket vi kan!

Antal tillfällen: Fem heldagar

Kursens omfattning: ca 35 timmar

Antal deltagare: Max 6 personer, minst 5 personer.

Kursledare: Tove Stenqvist, keramiker med många års erfarenhet av saltbränningar i egen ugn.

Pris: 4000 kr

Allt material kring bränningen ingår. Måltider ingår ej, men det finns möjlighet att göra inköp av mat i närheten eller värma medhavd mat på plats.

Sista anmälningsdag till kursen är onsdag 3 juni.

Välkommen med din anmälan i formuläret nedan eller skriv ett mail till frida@keramisktcenter.se

 

[contact-form-7 id=”1229″ title=”Intresseanmälan”]