Skolverksamhet

Något händer i kroppen & knoppen när man sätter händerna i lera

Vi har sett hur elever växer av ett besök hos oss. Under en förmiddag i ateljé samt med ett skriftligt material med på promenaden ner till Piren kan vi väva in ämnet historia, bild, naturkunskap och kanske något mer allmänmänskligt.

Kom till oss med hela er klass – vi delar in i halvklasser 1,2.

Halvklass 1                                                                           

På Keramiskt Center, här tillbringar eleverna ca 2 timmar.

Lärarna på KC börjar med en introduktion i materialet, vad som ska göras och öppnar upp för alla de olika sätt man kan göra det på. Eleverna sitter ca 1 ½ timme med sitt arbete där dom skapar en keramisk platta där ett motiv växer fram. Motivet kan byggas upp, skäras ned eller ristas in. Därefter målas det med engober (tunn uppslammad lera i olika färger). Man kan ge olika teman på plattorna om man vill men ofta är den fria fantasin det som eleverna verkligen uppskattar. Oftast blir det något som betyder något extra för eleven just nu.                                                                                                             

Halvklass 2 – ca 1 ½ timme

Med ett litet historiskt material om lera/keramik i handen går vi först till den öppna gruvan bredvid, (valfritt om tid finns eller om man har svårt att ta sig hela vägen ner till hamnen) där får man en god uppfattning om hur leran uppstod samt hur och varför man började använda den. Spännande historia. Sedan vandrar halvklassen ned till hamnen och passerar på vägen Saltglaserat där man kan se de stora ugnarna från förr, Bruksgatan ner mot torget och sedan hamnen där Keramikern Klas-Göran Klase med elever gjort keramiska plattor under 30 år och satt upp, till ett idag, mastodontverk. Den promenaden tar ca 22 minuter.

Sedan svänger man om så att uteklassen kommer in och verkstadklassen kommer ut.

Till ht-23 återöppnas Höganäs Museum med nya möjligheter att visa om leran så då ersätts promenaden med ett besök till Museet och en spännande och intressant Formel 1 i ämnet från  Istid till idag- om lera.

Tänk bara tanken att Höganäs, innan det blev Höganäs låg under 10m vatten – Kullaberg var en ö.

Efter ert besök bränns plattorna, glaseras och bränns ytterligare en gång. När ni hämtat elevernas alster kan ni använda dem på olika sätt.  Dom kan sättas upp inomhus men tål att var utomhus året om och om man vill kan man göra en hel vägg som fylls på år efter år om man så vill. Det blir otroligt fint och effektfullt.

Vernissage med alla fina plattor rekommenderas varmt!

Ateljéerna är öppna för skolbokningar vårterminen 2023 v.5 – 21 och läsåret 23/24 från v.34

Måndag – torsdag 9.00 – 12.30

Boka gör du på: info@keramisktcenter.se Har några frågor ring Sofia Orre 0730-320715

Vi ser väldigt mycket fram emot att träffa er.