Pressbilder

JOHANNA BYLÉN – på samma grund
18 augusti–23 oktober 2022

En spännande ung konstnär öppnar höstens utställningssäsong på Keramiskt center. Johanna Bylén visar sitt kandidatarbete från Konstfack. Hon arbetar med svart stengods, sandgjutet glas och foto och vi ser hur konstformerna kan samverka.
Hon ser på sina objekt som kroppar som har en relation och en icke-relation till varandra. Ett samspel, ett avstånd och en grund.

Mitt arbete tar avstamp i en känsla av maktlöshet. I en illusion av ett samhälle som skyddar sina sårbara. Där det gemensamma väger över det individuella. Den tillit jag känt mig ha, som jag har intalat mig själv att ha eller kanske blivit intalad att ha till samhället som skyddande och bärande.

Lite som att gång på gång gå på grund.”

Johanna Bylén är född i Lund 1986 och nu verksam i egen ateljé i Blentarp på Österlen, men jobbar också i Stockholm. Kandidatexamen på Konstfack inom keramik/glas klarades av i fjol. Konstnärsnämnden belönade samma år Johanna Bylén med ett stipendium.  Det gjorde det möjligt att under en längre tid arbeta tillsammans med internationellt uppmärksammade keramikern Jennifer Forsberg. Se mer här: www.instagram.com/johannabylen/

Välkommen på pressvisning onsdag 17 augusti 2022 kl 13.
Utställningen öppnar torsdag 18 augusti kl 17.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med evenemanget och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

En utställning, två scener:

KINA BJÖRKLUND & MIA E GÖRANSSON – Organiskt Mekaniskt
18 juni–14 augusti 2022

Vi har glädjen att hälsa två hyllade keramiker välkomna till Höganäs. Kina Björklund och Mia E Göransson har varit vänner sedan tiden på Konstfack och har idag båda ateljéer i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik. Nu blir de först ut bland utställare i sam-manslagna Höganäs Museum och Konsthall och Keramiskt center.
På museet visar de sina verk. På Keramiskt center kan man följa deras arbetsprocess genom konstfotografen Hans Malms bilder.

Kina Björklund tolkar naturen i de olika stadierna från vila till förmultning. Allt drejas och uttrycket är direkt och grovt, gärna med ett sökande efter motsatser. Influenser från tidigt 1900-tal kan anas.
Mia E Göransson arbetar mer surrealistiskt när hon gjuter sina objekt och stilleben. Med tillägget ”Before and after science” skildrar hon ett onaturligt landskap, det som kommer sedan.

Kina Björklund (född 1960) bor i Stockholm. Senaste stora separatutställningen var på Flow Gallery i London 2021. Mia E Göransson (född 1961) bor i Gustavsberg. Senaste stora separatutställningen var på Berg Gallery i Stockholm. Båda är representerade på Nationalmuseum.

Välkommen till Höganäs Museum och Konsthall på pressvisning torsdag 16 juni 2022 kl 13.

Vernissage på Höganäs Museum och Konsthall lördag 18 juni kl 14. Invigningstal av Mårten Castenfors.

OMFORMAD – parafras i keramik
I Projektrummet 19 maj–12 juni 2022

Vårens utmaning för fortsättningskursen i keramik på Keramiskt center har varit parafraser. Varje deltagare fick välja ett känt konstverk att hämta inspiration från och göra sin tolkning av. En platt utskrift på ett papper som utgångspunkt för att skapa ett tredimensionellt verk i lera.

Nu är parafraserna brända och klara. Välkommen att se resultaten i utställningen Omformad – parafras i keramik på Keramiskt center.

Fortsättningsgänget är inne på fjärde kursen för Astrid Sandberg och Linda Trall i verkstaden på Keramiskt center – och fler lär det bli. Gruppen som ställer ut i Projektrummet består av: Anna Eklöv, Ulrika Ekstrand, Christina Hjärpe, Snežana Janić, Magdalena Modén, Hilda Norberg, Eva-Carin Olsson, Elisabeth Planander, Martin Pålsson, Birgitta Schade, Annie Steffert, Anna Wadén, Åsa Wallin.

para·¬fras [ fra´s] substantiv ~en ~er • om¬skrivning, om¬diktning, ut¬läggning; äv. mus. (SAOL)

I samband med öppningen den 19 maj delas Thell-stipendiet ut. 2021 och 2022 års stipendiater är just våra kursledare Astrid Sandberg och Linda Trall.
Linda har bland annat tagit en kandidatexamen i keramisk konst vid HDK. Astrid har sin konstnärliga utbildning i Sverige och USA. Tillsammans har de gjort storverk i verkstaden och deras kurser blir snabbt fullbokade.

Välkommen på pressvisning tisdag 17 maj 2022 kl 13

Utställningen öppnar torsdag 19 mars kl 17

Öppettider Aktuella öppettider finner du här!

VÅRÖPPNING PÅ KERAMISKT CENTER OCH PREMIÄR FÖR PROJEKTRUMMET

Under vinteruppehållet har det hänt mycket på Keramiskt center. Butiken har fått ett
helt nytt uttryck och ny inredning, en pågående process som kommer att utvecklas ytterligare, och vårt stora galleri är under ombyggnad till förmån för en större verkstads-yta och en mer omfattande kursverksamhet.
Projektrummet (tidigare Lilla galleriet) är tänkt att skildra det keramiska arbetet i en utställning eller i en dokumentation av en arbetsprocess. I denna kontext kan kurser, workshops, workshows, föreläsningar och annat ingå.

ÅSA JACOBSON: Imprint
i Projektrummet 31 mars–15 maj 2022

Trycktekniker på lera är i fokus. Åsa Jacobson har undervisat i bland annat tryck på
lera på Konstfack i Stockholm, HDK-Valand i Göteborg och Nyckelviksskolan på Lidingö.
I utställningen Imprint på Keramiskt center får vi se exempel på hur Åsa jobbar med att gjuta av växter, bygga skulpturer av delarna och färgsätta med engober.
För yrkesverksamma keramiker och de som kan grunderna i keramik finns möjlighet att gå kurs under helgen 1–3 april. På temat växlighet visar Åsa Jacobson hur hon jobbar, och i verkstaden blir det praktiskt arbete med olika trycktekniker.

Åsa Jacobson är född i Täby 1959 och är nu verksam i Västerljung, Trosa. Hon har en gedigen bakgrund på Konstfack med grunden i keramik/glas och påbyggnad med keramik i offentlig miljö och urban design, park och trädgård. Jacobson är medlem i konsthantverkskollektivet blås & knåda och kan visa upp en gedigen lista med utställningar, offentliga uppdrag och utmärkelser. Vid olika tillfällen har hon deltagit i samlingsutställningar på Höganäs museum och Keramiskt center. Mer information på www.asa-jacobson.se

Välkommen på pressvisning torsdag 31 mars 2022 kl 13

Utställningen öppnar lördag 31 mars kl 17

Öppettider Aktuella öppettider finner du här!

Pressbilderna är fria för publicering i samband med evenemanget och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

BERÄTTARVERKSTAD – BARNENS BIBEL I LERA: Julnatten

Utställning, berättelse och verkstad lördag och söndag 4–5 december 2021 kl 10 och 14 i Konferensrummet på Keramiskt center

Elisabeth Planander sprudlar av kreativitet. Hon har också en osedvanlig förmåga att berätta, när hon sätter i gång försvinner både tid och rum för den som lyssnar. När kvällskursen i keramik som Elisabeth gick i våras på Keramiskt center fick i uppgift att arbeta fram en utställning på temat Natur föll allt på plats: Elisabeth skulpterade hela skapelseberättelsen i lera. Nu, ett halvår senare, finns 15 berättelser ur bibeln gestaltade i keramik färdiga att berätta för barn och unga.

Helgen 4–5 december är det premiär för Berättarverkstad – Barnens bibel i lera på Keramiskt center. Temat denna första gång är julnatten i Betlehem. Elisabeths berättande illustreras av en liten utställning uppbyggd av keramik, där barnen får möta vise män, får, kameler och palmer. Däremot finns Maria, Josef, Jesusbarnet i krubban och åsnan finns inte med. Tanken är att barnen själva ska få gestalta dem eller något annat i lera som de tycker saknas i utställningen. På så sätt blir barnen själva deltagare i berättandet.
I arbetet med leran finns Elisabeth Planander och Keramiskt centers keramiker, Astrid Sandberg eller Linda Trall, till hands för att hjälpa barnen.

Berättarverkstaden – Barnens bibel i lera erbjuder barn att på ett annorlunda och spännande sätt ta del av bibelns fantastiska värld och ge inspiration och idéer. Hela evenemanget tar drygt en timme; en dryg halvtimmes berättande och resten av tiden modellering. Barnens figurer kommer sedan att brännas av Keramiskt center och kan hämtas en dryg månad senare. Anmälan sker direkt till Elisabeth Planander på 0703-45 70 96.

Elisabeth Planander har stor pedagogisk erfarenhet, då hon i många år har drivit egen för-skoleverksamhet i Helsingborg. Vid sidan av sitt arbete har hon ägnat mycket tid åt dans och gestaltning till musik, ofta i kombination med andra konstarter. Sedan ett antal år tillbaka har hon gått keramikkurser och deltagit i Öppen verkstad på Keramiskt center i Höganäs.

Elisabeth är på plats onsdag 1 december 2021 kl 11 om du vill ta bilder och prata med henne.

VINTERNS KURSUTSTÄLLNING: Vän med leran

Vänskap. Temat som kursledarna gav höstens fortsättningsgrupp i uppgift att jobba med under terminen satte igång en våg av funderingar och skaparlust. Under verkstadspassen har vänskap frodats, både kursdeltagarna emellan och till leran.

Tankar har blivit till skisser, som i valfri teknik har förvandlats till färdiga tolkningar i lera av temat. Resultatet av torsdagskvällarnas idoga arbete, samvaro och lärande visas i vinterns kursutställning på Keramiskt center.

VERNISSAGE LÖRDAG 27 november KL 13. VÄLKOMMEN!
Utställningen visas på Keramiskt center till 30 december 2021.

Kursdeltagare: Annie Steffert, Carolina Persson, Charlotte Sundberg, Christina Hjärpe, Elisabeth Planander, Eva Ekdahl, Eva-Carin Olsson, Frida Christensson, Joachim Ekdahl, Magdalena Modén, Malin Sällgren, Snezana Janic, Ulrika Ekstrand och Åsa Wallin

BÄSTA BIENNALEN på Keramiskt center: Yttre och inre porträtt
Workshop måndag och tisdag 1–2 november

Med Barnkonventionens åttonde artikel som utgångspunkt arrangerar Keramiskt center en workshop tillsammans med skulptören Jonas Högström. Vi skapar yttre och inre porträtt i lera, och fördjupar oss samtidigt i funderingar kring begrepp som namn, identitet, medborgarskap och släktförhållanden. Deltagarna, fem ungdomar mellan 12 och 17 år, kommer att tillsammans med varsin släkting få jobba fram porträtt och skriva ned sina funderingar kring begreppen. Arbetena kommer att visas i en liten utställning senare i vinter.

Jonas Högström, född i Höganäs, är en svensk skulptör. Jonas Högström är uppvuxen i Lerberget på skånska Kullahalvön och utbildade sig på Konstfack i Stockholm. Han arbetar i brons och har gjort ett stort antal offentliga skulpturer. År 2004 blev han den förste mottagaren av Helsingborgs Dagblads kulturpris. Högström har sin ateljé i Utvälinge.

BÄSTA BIENNALEN är en regional satsning på barns och ungas möte med samtida konst. Biennalen arbetar för det tillgängliga och inkluderande konstrummet för alla åldrar och synliggör professionell konst för barn och unga genom att samordna en återkommande regional satsning vartannat år. Under hösten 2021 äger Konstbiennalen rum i Region Skåne, Region Blekinge, Region Halland, Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Kronoberg.
För mer info: bastabiennalen.se

I båda gallerierna på Keramiskt center 9 oktober till 30 december 2021

NORDSJÆLLANDSKE KERAMIKERE

Keramiskt center dukar danskt hela hösten. Vi fyller båda våra gallerier med verk från föreningen Nordsjællandske Keramikere: 14 medlemmar visar ny bruks- och konstkeramik. Vi kan lova att det blir en utställning präglad av variation och mångsidighet.

Skandinavisk modernism och funktionalism var ledstjärna för en rad kända kerami-kers arbete på båda sidor sundet under efterkrigstiden. Arvet finns kvar att jobba vidare med eller opponera sig emot. Syns släktskapet över nationsgränsen ännu? Den frågan kan utställningen kanske ge svaret på.
För keramikernas individuella urval i utställningen finns inget samlande tema. Gemensamt dukar de däremot upp ett stort middagsbord där var och en bidrar efter eget huvud med sin del av servisen.

Nordsjællandske Keramikere startades för 50 år sedan i det gamla ”pottemakar”-området kring Allerød. Föreningen representerar ett brett urval av professionella danska keramiker.
Läs mer på www.keramikere.dk och www.facebook.com/keramikere

Välkommen på pressvisning torsdag 7 oktober 2021 kl 11
Vernissage lördag 9 oktober kl 13

Öppet Se aktuella öppettider här!

I Lilla galleriet på Keramiskt center 21 augusti till 26 september 2021

CARIN NORDLING: Leva med lera

Bruksgodset har alltid varit en viktig del av Carin Nordlings verksamhet. De enkla form-erna, det genomtänkta, genomarbetade och funktionella. I hennes verkstad drejas allt för hand och får sin unika prägel – som tumavtrycket som mattallrikarna får när de lyfts av drejskivan.
”Jag vill att min keramik ska användas i vardagen och att användaren ska kunna glädjas åt ett gott och välgjort hantverk.”

Känd är hon bland annat för sina stapelbara skålar som hon har gjort under alla år. Godset är tunt för lätthetens skull och utöver de vackra färgerna ska skålarna inte ha några krusiduller.
Nytt inför utställningen på Keramiskt center är en koboltblå glasyr. Vi kommer att få se muggar, kannor, skålar och fat men även en del prov på de unika föremål som Carin Nordling också skapar på sin drejskiva.

Carin Nordling är född i Karlstad 1956. Den keramiska utbildningen på Konstfack 1979–1983 byggdes på med vidareutbildning i USA 1983–1984. Hon är medlem i konsthantverkskollektivet Blås & Knåda, bor och har sin verkstad i Åkersberga, Roslagen, sedan 1985. På Keramiskt center har vi tidigare sett smakprov på Carin Nordlings verk i samlingsutställningen FATET – det funktionella, det vackra.

Välkommen på pressvisning torsdag 19 augusti juni 2021 kl 13
Vernissage lördag 21 augusti kl 13
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om antal personer i lokalen samtidigt.

Öppet Se aktuella öppettider här!

I Galleriet på Keramiskt center 12 juni till 26 september 2021

EMIL ÖSTERHOLM: Keramik och sånt

Stora skulpturer är ena benet. Underfundiga maskiner och robotar är det andra. Emil Österholm är en keramiker med en helt egen stil. Den som växt upp med Jan Lööfs böcker och tv-serie om Skrot-Nisse kommer att känna sig hemma bland hans grejer. ”Under uppväxten i Medelpad var jag fascinerad av det maskinella med pappers- och aluminiumbruken. Jag byggde mycket ställningar vid vattenkraftverk och upptäckte hur vackert det är inne i maskinhallarna. Det finns något i den estetiken.”

Maskinvärlden blev den naturliga inspirationskällan när Emil insett att man kan göra
vad som helst i lera. Han jobbar genomgående med vedeldad stengodsbränning och saltglasyr. Lekfullt men med stor respekt för hantverket. Höganäs industrivärld och den berömda saltglasyren passade han på att se och lära om under tiden som elev på
Östra Grevie folkhögskola.

Emil Österholm är född i Sundsvall 1985 och numera verksam i Härnösand. En grund-utbildning i keramik och glas på Östra Grevie folkhögskola följdes av en Bachelor of Fine Art och en Mastersexamen på HDK, Högskolan för design och konsthantverk, i Göteborg. Ett mellanspel med en termin på konsthögskolan i Oslo hanns också med före examen från HDK 2015. Emil Österholm är bosatt i Ångermanland och medlem i keramikkooperativet Kaolin i Stockholm.
Läs mer om Emil här: www.emilosterholm.com.

Välkommen på pressvisning torsdag 10 juni 2021 kl 13
Vernissage lördag 12 juni kl 13
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om antal personer i lokalen samtidigt.

Öppet Se aktuella öppettider här!

I Lilla galleriet på Keramiskt center 12 juni till 29 augusti 2021

EVA GÖRANSSON

Traditionen är inspirationskällan för Eva Göransson. Hon jobbar huvudsakligen med brukskeramik – såväl i kända klassiska former som med bearbetningar i mer modernistiska varianter. Gemensamt för allt är funktionen och det personliga uttrycket. Hennes gods ska användas och fungera i köket. De ljusa stengodskärlen är gjorda för att tåla ugnsvärme och varmhållning på spisen, det gula lergodset är känsligare och tål inte värmeväxlingar på samma sätt som stengodset.

Eva Göransson är född i Karlsborg 1950 och utbildad under 1970-talet vid Konstfacks Keramik- och glasprogram. I 20 års tid drev hon egen verkstad och ateljé i Gamla stan i Stockholm, och de senaste 20 åren har hon haft ateljé i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik.
Läs mer om Eva här, www.evag.nu.

På meritlistan har Eva Göransson mängder av utställningar både nationellt och internationellt. Som medlem i hantverkskooperativet Konsthantverkarna var hon år 2013 en av 76 deltagande keramiker i samlingsutställningen Vi jobbar med det på Keramiskt center.

Välkommen på pressvisning torsdag 10 juni 2021 kl 13
Vernissage lördag 12 juni kl 13
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om antal personer i lokalen samtidigt.

Öppet Se aktuella öppettider här!

I Lilla galleriet på Keramiskt center 8 maj till 6 juni 2021

AV LERA, NATURLIGTVIS!

Torsdagskvällar är högtidsstunder i verkstaden på Keramiskt center. Då samlas deltagarna på fortsättningskursen för att inspireras och lära sig mer. Den här terminen har de fått en uppgift att skapa i lera. Nu är det dags för de sju keramikeleverna att visa vad de kan från skiss till färdiga verk.

Under våren har de jobbat med det gemensamma temat Natur. Hur temat fångas upp är upp till var och en. Vilken teknik man väljer likaså. Ett antal utvalda verk kommer att visas i utställningen Av lera, naturligtvis! i Lilla Galleriet. Vi får se naturtolkningar i vitt skilda tekniker av kursdeltagare med olika bakgrund och erfarenheter.

Fortsättningsgänget är inne på fjärde kursen för Astrid Sandberg och Linda Trall
i verkstaden på Keramiskt center – och fler lär det bli.
Kursdeltagarna som ställer ut i Lilla Galleriet är: Eva Ekdahl, Annie Steffert, Christina Hjerpe, Frida Christensson, Eva-Carin Olsson, Carolina Persson och Elisabeth Planander.

Välkommen på pressvisning torsdag 6 maj 2021 kl 15
Vernissage lördag 8 maj kl 13
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om antal personer i lokalen samtidigt.

Öppet Se aktuella öppettider här!

DET FÖRSTA THORNBLAD-STIPENDIET TILL TIMOTHY DROPPO

Timothy Droppo får ta emot det första Thornblad-stipendiet. Valet att hedra honom motiverar Thell-stiftelsen, som administrerar stipendiet, så här:”I rekordfart har Timothy Droppo tagit sig an keramiken och lärt sig dreja. Ambitiös, analyserande och envis driver han sig oavbrutet framåt. Han har modet att våga testa sina gränser både färg- och formmässigt i egna lärorika experiment. Timothy är en inspiration för andra i Keramiskt centers verkstad och har det lilla extra som kan komma att göra honom till en framgångsrik keramiker.”

Timothy ”Tim” Droppo föddes i Kanada 1994 och bor nu i Helsingborg. Han är tekniker, liksom Ove Thornblad var, och fascineras av kemin i leror och glasyrer. I drygt ett års tid har han jobbat i Keramiskt centers verkstad. På längre sikt hoppas han kunna etablera en egen verkstad. Den som vill följa Tims utveckling kan hålla koll på @potteryprocess
på instagram.

Thornblad-stipendiet kom till på initiativ av Höganäskeramikern Ove Thornblad kort före hans bortgång 2018. Enligt Oves vilja administreras fonden av Thell-stiftelsen och i år delas stipendiet ut för första gången. Förutom 5 000 kronor får mottagaren en av Thornblads keramikurnor med lock. Stipendiet kommer att delas ut ytterligare två gånger.

Stipendiet delas ut i samband med vernissage för utställningen Av lera, naturligtvis! på Keramiskt center den 8 maj kl 13. VÄLKOMMEN!

2020 ÅRS THELL-STIPENDIUM TILL KLAES-GÖRAN KLAESSON KLASE JR

En av Höganäs mest älskade keramiker, Klaes-Göran Klaesson Klase Jr, får ta emot Thell-stipendiet 2020. Valet att hedra honom motiverar Thell-stiftelsen så här:

”I Klaes-Göran Klaesson Klase Jrs fantasifulla bildvärld har människor och djur sin självklara plats – bibliska och mytologiska figurer, clowner, måsar och andra – och varje verk är skapat med glimten i ögat. Genom åren har han trollbundit generationer barn och unga med lerans stora möjligheter. Och visst är vi många, stora som små, som under Klases ledning har fått tillverka en relief till storverket på Höganäs pir, fram till idag hela 3 000 stycken. Sällan har ett så verkligt och hållbart tidsdokument skapats av så många tillsam-mans under så många år. Tack, Klase, för ett mångsidigt och outtröttligt engagemang för keramiken i Höganäs.”

Klaes-Göran Klaesson Klase Jr, föddes i Karlskrona 1945 och kom med familjen till Höganäs redan som spädbarn. 1959 startade pappa Otto Klaesson ”Klase keramik”. Tre år senare började då 16-årige sonen jobba i verkstaden och några år senare tog han över huvudansvaret för produktionen medan fadern skötte försäljningen. Verkstaden upphörde 2018, men Klase Jr jobbar vidare i Keramiskt centers verkstad.

Thell-stipendiet delades ut första gången 2017 av den då nybildade Thell-stiftelsen. Namnet valdes för att hedra konstnären Claes Thell, som fram till sin bortgång 2018
var verkstadschef på Keramiskt center. Stipendiet är på 15 000 kronor.

Stipendiet delas ut i samband med vernissage för utställningen Av lera, naturligtvis! på Keramiskt center den 8 maj kl 13. VÄLKOMMEN!

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

I Galleriet på Keramiskt center 20 mars till 6 juni 2021

KERSTIN TILLBERG: MÖLLE, SVERIGE, EUROPA, VÄRLDEN

Med en unik känsla för design och dekor vågade sig Möllekeramikern Kerstin Tillberg ut i det okända. Mitt i natten ritade hon en hel kollektion för industriell produktion i Kina. Det är 17 år sedan och det har gått bra. Eller som hon själv uttrycker det – det har gått jättejättebra!
Kerstins lyxiga muggar, kannor, fat och karaffer hittar man hos några av de stora kedjorna. Intresset för hennes grejor har under åren spätts på när de har dykt upp i en rad populära
TV-program.

Utställningen på Keramiskt center kan vi se som ett vägskäl. Vad händer nu? Samarbetet med Kina har avslutats. Den sista containern har just levererats, så lagret varar ett tag till.
”Kanske sitter jag sedan och myser med studioproduktionen i ateljén, kanske blir det något annat. Vi får se.”
Hur som helst – vi kan vara säkra på att det blir något kul. Kerstin Tillberg jobbar enbart med sådant som hon själv tycker är allra roligast. Just nu till exempel de stiliga påskhönorna. Vi kommer att få se hela bredden av hennes produktion. Mot alla odds också en del av det senaste från ateljén. Det sistnämnda höll på att gå åt pipsvängen i den hala leran på Mölle fälad i december. ”Jag flög som en vante och hörde när armen gick av.” Men med gipset borta ska det mer till än lite smärtor att hålla Kerstin Tillberg borta från jobbet.

Kerstin Tillberg är född i Brunnby 1953. Med en bakgrund som reklamtecknare landade hon i en utbildning på gamla Slöjdis i Göteborg, föregångare till dagens HDK. Utöver egna ateljén i Mölle har hon haft stor framgång med en omfattande produktion utlagd i Kina.

Välkommen på pressvisning torsdag 18 mars 2021 kl 10
Vernissage lördag 20 mars kl 13
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om antal personer i lokalen samtidigt.

Öppet Se aktuella öppettider här!

I Lilla galleriet på Keramiskt center 20 mars till 2 maj 2021

BIRGITTA SVENSSON

Lycka, glädje och behag beskriver vad keramikern Birgitta Svensson upplever i sitt arbete med raku. Och det är just det som ordet och tecknet för raku betyder. Raku är en primitiv keramisk teknik som härstammar från Japan. Godset blir lågbränt, vilket innebär att det är poröst och inte vattentätt. Att arbeta med raku är en utmanande process som den mänskliga handen inte kan styra över. Kombinationen av naturens egna element – jord, luft, eld och vatten – är det som bestämmer hur resultatet blir.

Birgitta Svensson har under årens lopp jobbat med många olika tekniker, men sedan ett antal år har hennes arbete varit fokuserat på raku. Materialets ursprunglighet och formens personliga uttryck är en viktig del i skapandeprocessen. För Birgitta Svensson handlar det mestadels om byggda former, företrädesvis skrin och askar, som nästan alltid lockar till nyfikenhet hos betraktaren. Inför vårens utställning har Birgitta arbetat med glasyrer som innehåller koppar. De vackra färgspeglingarna framträder då dessa glasyrer bränns med reduktion.

Birgitta Svensson (född 1950 i Helsingborg) är bosatt och verksam i Kvidinge och har haft egen keramikverkstad i mer än trettio år. Birgitta har ställt ut på gallerier, konsthallar och museer runt om i Sverige och är medlem i Konstrundan Nordvästra Skåne.

Välkommen på pressvisning torsdag 18 mars 2021 kl 10
Vernissage lördag 20 mars kl 13
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om antal personer i lokalen samtidigt.

Öppet Se aktuella öppettider här!

I Galleriet på Keramiskt center 10 oktober till 27 december 2020

HDK-VALAND KERAMIKKONST

Ett besök i framtiden bjuder Keramiskt center på i höstens stora utställning. Avgångs-studenter från HDK-Valand vid Göteborgs universitet har under utbildningen utveck-lat sin förtrogenhet med lerans många möjligheter parallellt med att förfina det egna konstnärliga språket. Nu visar de oss hur de menar att vägarna framåt för keramik-konsten kan se ut.

Arbetena tar utgångspunkt i vitt skilda konstnärliga frågeställningar och förhållningssätt, som speglar ämnesområdets mångfald på ett spännande sätt.

Sju avgångsstudenter från HDK-Valands kandidat- och masterprogram gästar Keramiskt center. De guidar oss genom ett brett spektrum av nya uttryck och metoder som formar keramikkonstens utveckling.

Välkommen på pressvisning torsdag 8 oktober 2020 kl 10
Vernissage lördag 10 oktober kl 13
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och välkomnar max 50 personer i lokalen samtidigt.

Öppet Se aktuella öppettider här!

I Lilla galleriet på Keramiskt center 10 oktober till 27 december 2020

KATARINA GUSTAFSSON, SIREKÖPINGE STENGODS

Vackra lampor i stengods och porslin lyster upp Lilla galleriet när Katarina Gustafsson, Sireköpinge stengods, gästar Keramiskt center. Hennes specialitet är handdrejade och skulpterade föremål med genombruten dekor, gärna lampor, lyktor, fat och skålar. Det är en precis och krävande process att få formen att hålla när leran skärs ut i exakta mönster. Ett annat kännetecken för keramikern är kristallglasyr.

Katarina Gustafsson är autodidakt och har jobbat med stengods sedan 1972.
De senaste 15 åren har arbeten i porslinslera blivit ett andra ben i egna företaget, Sireköpinge stengods.

Katarina Gustafsson är född i Umeå 1951 men skåning sedan 1967. På meritlistan finns ett 60-tal utställningar på gallerier och konsthallar plus ytterligare ett 100-tal hos företag och föreningar. Offentliga utsmyckningar finns i Mariakyrkan i Helsingborg, i Svalövs idrottshall och i Heleneborgsskolan i Svalöv.

Välkommen på pressvisning torsdag 8 oktober 2020 kl 10
Vernissage lördag 10 oktober kl 13
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och välkomnar max 50 personer i lokalen samtidigt.

Öppet Se aktuella öppettider här!

I Lilla galleriet på Keramiskt center 5 september till 4 oktober 2020

JOHAN BJÄRNTOFT: GRÅSKALA

Naturen och lerans egenskaper var ämnet för keramikkonstnären Johan Bjärntofts masterexamen. Naturens former är fortsatt främsta inspirationskällan – naturens skeenden och förändringar; växandet, spirandet, vissnandet.

När Johan Bjärntoft nu återvänder till Keramiskt center med separatutställningen Gråskala gör han det med förnyad energi och glädje. Förklaringen är att han har börjat arbeta med kontraster i sina skulpturer.
Vi får se en vidareutveckling av ”pinnarna”, kavlade lerremsor som tänjts ut på skumgummi. Ytorna är sprejade med engobe (infärgad lerslamma) för en sidenmatt yta eller täckta av glasyr.
Det nya inslaget i Johan Bjärntofts arbete är skulpturer med arkitektoniska former, avgjutningar av tändsticksaskar i stengods, infärgade i olika valörer av grått.
”Det som är natur är konstruerat och byggt. Det blir till en kontrast mot vardagsföremålen som är gjutna”.

Johan Bjärntoft är född 1986 i Ängelholm. Masterexamen i keramikkonst på HDK, Högskolan för design och konsthantverk, i Göteborg år 2012. Han bor i Stidsvig och jobbar som keramiklärare på Konstskolan Munka i Munka Ljungby.

Välkommen på pressvisning torsdag 3 september 2020 kl 10
Vernissage lördag 5 september kl 13
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och välkomnar max 50 personer i lokalen samtidigt.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

Öppet Se aktuella öppettider här!

I Galleriet på Keramiskt center 13 juni till 27 september 2020

ANABELÍ BRANCUSI: Min far Constantin

Svensk-mexikanska keramikern Anabelí Brancusi har under de senaste åren lämnat drejskivan och brukskeramiken bakom sig. Som skulptör väljer hon att gå utanför komfortzonen för att möta känslor och tankar som annars hade stannat i mörkret inom henne. Sommarens stora utställning på Keramiskt center har fått titeln ”Min far Constantin”. När hon var liten övergav hennes biologiska pappa familjen och lämnade ingen ny adress efter sig. Rumänske skulptören Constantin Brancusi (1876–1957) har blivit en själslig far för henne, och Anabelí har bytt ut sitt tidigare efternamn Díaz till Brancusi efter honom. Constantin Brancusis former har fått följa med in i skapandeprocessen inför sommarens utställning i Höganäs.

Som keramiker är Anabelí Brancusi inspirerad av den mexikanska tradition som har mycket gemensamt med förhistorisk keramik. I Mexico city startade hon 2011 en keramikverkstad med fokus på lek och terapi med lera. Verkstaden används i dag terapeutiskt för barn och vuxna med olika funktionshinder.

Anabelí Brancusi är född 1975 och växte upp i Mexico city och Veracruz. Hon har bott i Sverige sedan mitten av 1990-talet, är utbildad vid Capellagården och tog examen vid Högskolan för design och konsthantverk, HDK, i Göteborg 2010. Hon bor nu i Kalmar där hon också har sin verkstad.

Välkommen på pressvisning torsdag 11 juni 2020 kl 11
Med anledning av Covid-19 kommer vi att arrangera en lite annorlunda vernissage den
13 juni, med tal kl 12, 13, 14 och 15. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer
och välkomnar max 50 personer samtidigt i lokalen.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

Öppet Se aktuella öppettider här!

I Lilla galleriet på Keramiskt center 13 juni till 30 augusti 2020

ELEONOR BOSTRÖM: Hundhem

Hundar är utgångspunkten i Eleonor Boströms keramiska värld. Sommarens utställning på Keramiskt center kallar hon Hundhem. Här möts de ofta funktionella karaktärerna i samtal. Blommorna hundarna bär är deras tankar: När kommer matte hem? När ska vi gå på promenad? När är det mat?

2013 var Eleonor Boström yngst av 76 utställare när konstnärskooperativen Blås & Knåda, Konsthantverkarna och Kaolin ställde ut på Keramiskt center. I sommar är hon tillbaka med sina underfundiga figurer i en separatutställning.
Eleonor Boström är född 1985 i Stockholm. Hon har sin bas där och i San Francisco och har efter examen från Konstfack i Stockholm 2010 också haft verkstad i Berlin. Eleonor är medlem i konstnärskooperativet Blås & Knåda och har ställt ut i Sverige, England, USA och Japan. De små blomsterbuketterna är bundna av Anna Wedin.

Välkommen på pressvisning torsdag 11 juni 2020 kl 11
Då Eleonor Boström befinner sig i USA har hon dessvärre inte möjlighet att medverka vid pressvisningen och vernissagen. Med anledning av Covid-19 kommer vi att arrangera en
lite annorlunda vernissage den 13 juni, med tal kl 12, 13, 14 och 15. Vi följer Folkhälso-
myndighetens rekommendationer och välkomnar max 50 personer samtidigt i lokalen.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

Öppet Se aktuella öppettider här!

I gallerierna på Keramiskt center 4 april till 7 juni 2020

LINDA HERRLIN: Luftiga rum

Mångsidiga keramikern Linda Herrlin (född 1971) fyller upp båda gallerierna i Keramiskt centers kommande utställning. Det ger möjligheten att visa hela bredden i hennes produktion. Vi får möta såväl unika skulpturala former som bruksgods.

Känslan i ett rum, i en miljö, är det som får henne att gå igång. Detaljer och former blir byggstenar i skapandet som ofta sker i en mix av tekniker. Drejade former möter kavlade och skulpterade element. Det vackra i det lite skeva intresserar. Sinnebilden av en sommarveranda med prunkande grönska har varit utgångspunkten i arbetet inför utställningen i Höganäs.
Bruksgodset med muggar och skålar i serien Grepp är den andra delen av Herrlins utställning. Det greppvänliga godset har tydligt vågiga spår efter keramikerns händer och kommer i en variationsrik färgskala.

Linda Herrlin är född i Kristianstad. Hon blev klar med utbildningen i keramikkonst på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk, i Göteborg 1999. Sedan dess jobbar hon i egen ateljé hemma i Gumlösa gamla småskola i Fjärlöv, mellan Hässleholm och Kristianstad.

Välkommen på pressvisning torsdag 2 april 2020 kl 10.
Med anledning av den situation som råder med coronavirus och restriktioner gällande större folksamlingar kommer vi inte att arrangera någon sedvanlig vernissage för Linda Herrlins utställning.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

Öppet Se aktuella öppettider här!

I Lilla galleriet på Keramiskt center 15 februari till 29 mars 2020

MONA ÖJEMARK

Mona Öjemarks kärlformer är tyngdpunkten i hennes utställning i Lilla galleriet på Keramiskt center. Med hennes unika teknik blir kärlen till budskap likt forntida människors lerplattor. Konst som berättelser om vår samtid, om relationer och om ojämlikheten mellan kvinnor och män till exempel.

Intresset för form, färg, material och verktyg började en gång med murbruk. Yrkesvalet blev dock textilkonstnärens och fascinationen för trådars egenskaper, färger och oändliga möjligheter består. Erfarenheter och kunskaper från det textila har hon tagit med sig in i arbetet som keramiker.

Mona Öjemark (1943) är född i Stockholm och utbildad på Konstfacks textila linje 1960–1964. Med kunskaper från vävtekniken jobbade hon med böjträ och landade småningom i lerans oändliga möjligheter. Öjemark är verksam i Höganäs sedan sex år tillbaka.

Välkommen på pressvisning torsdag 13 februari 2020 kl 10.
Vernissage lördag 15 februari kl 13.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

Öppet Från 15 februari 2020: Torsdag–fredag 11–17, lördag och söndag 11–16

I Galleriet på Keramiskt center 15 februari till 29 mars 2020:

TOMAS ANAGRIUS

Nyskaparen, traditionsbäraren och en skånsk keramiks nestor, Tomas Anagrius (född 1939), gästar Keramiskt center. I en stor separatutställning i Galleriet får vi stifta bekantskap med hans verk från senare tid. Det kommer att handla om såväl skulptur som drejade och handbyggda föremål. Främst jobbar han numera med stengodset med de unika glasyrerna. De stora oktagonala faten och de ovala vasformerna till exempel. Och naturligtvis de underfundiga kannorna.

Tomas Anagrius är född i Stockholm och utbildad på Konstfack 1957–1961 med Stig Lindberg som lärare. H55 tände gnistan och den skånska keramiktraditionen lockade. 1967 startade han sin verkstad i Kvidinge. Där har han under många år jobbat med såväl ler- som stengods och även forskat i bygdens keramikhistoria.

Internationellt är han ett aktat namn inte minst genom ett antal stora utställningar i Japan. Verk av Tomas Anagrius finns bland annat på Nationalmuseum, Röhsska museet i Göteborg, Kulturen i Lund och Höganäs museum.

Välkommen på pressvisning torsdag 13 februari 2020 kl 10.
Vernissage lördag 15 februari kl 13.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

Öppet Från 15 februari 2020: Torsdag–fredag 11–17, lördag och söndag 11–16.

”SALT LÖRDAG” PÅ KERAMISKT CENTER

Lördag 30 november hyllar vi den saltglaserade keramiken i Höganäs på Keramiskt center! Klockan 13 delas Thell-stipendiet för år 2018 och 2019 ut. Därefter är det premiär för ”Höganäs SALT”, ett första samarbete mellan internationellt kända designern Kristina Stark och Anders Johansson på Höganäs Saltglaserat. Kristina Stark och Anders Johansson kommer att finnas på plats för att berätta om sitt samarbete.

Premiär för: ”HÖGANÄS SALT”
En saltglaserad mugg i starkt begränsad numrerad och dubbelt signerad upplaga. Detta första samarbete mellan internationellt kända designern Kristina Stark, traditionsbäraren Anders Johansson på Saltglaserat AB och Keramiskt center kan bli starten på något stort.
Diskussioner om ett fortsatt projekt är i full gång.
För Kristina Stark är det en dröm som går i uppfyllelse. ”Jag kommer från Kullabygden och har i många år önskat få chansen att arbeta med saltglaserat. Mitt formspråk är djupt rotat i den skånska myllan. Jag arbetar endast med bruksföremål och söker ständigt efter den optimala funktionen och formen. Den fantastiska saltglasyren lämnar detta fritt.”
Anders Johansson möter en jämlike från en helt annan skola och kanske är det en del av vägen till framtiden. ”Spännande att få jobba med en skicklig industridesigner. Mycket av det hon gjort skulle kunna få Höganässtämpeln direkt.”
Muggarna är signerade av både Anders Johansson och Kristina Stark. De premiärvisas i samband med arrangemanget ”Salt lördag” på Keramiskt center den 30 november kl 13.

Kristina Stark är formgivare utbildad vid Konstfack i Stockholm samt vid Central Saint Martins College of Art and Design i London. Under många år har hon arbetat med formgivning åt olika uppdragsgivare såväl i Sverige som utomlands. 2008 lade Kristina grunden till sina egna varumärken och har under åren skapat produkter som redan blivit klassiker.
Anders Johansson föddes i Uppsala 1961 och kom till Åstorp som tioåring. Efter grundskolan fick han jobb på Hyllinge tegelbruk. Sjutton år gammal började han som lärling hos legendariske drejarmästaren Sven Bohlin i Höganäs AB:s drejarverkstad på Saltglaserat. Idag är Anders ensam kvar som traditions-bärare och vårdare av Höganäs kanske starkaste varumärke, Höganäs Saltglaserat.


… OCH THELL-STIPENDIET går till: ANDERS JOHANSSON!

Traditionsbäraren och mästerdrejaren Anders Johansson på Höganäs Saltglaserat får ta emot Thell-stipendiet 2019. Valet att hedra honom motiverar juryn så här:

”Sjutton år gammal klev han in genom portarna till Höganäs Saltglaserat. I dag är mäster-drejaren Anders Johansson ensam kvar som traditionsbärare och vårdare av Höganäs
kanske starkaste varumärke. Med sitt engagemang, sin uthållighet och viljan att föra traditionen vidare in i framtiden har han lyckats att såväl bevara som utveckla produktion och produkter.”

Anders Johansson föddes i Uppsala 1961 och kom till Åstorp som tioåring. Efter grundskolan fick han jobb på Hyllinge tegelbruk. När bruket lades ner kom han som lärling till Höganäs AB:s drejarverkstad på Saltglaserat. Yrket fick han lära från grunden med legendariske mästaren Sven Bohlin som mentor.
Thell-stipendiet delades ut första gången 2017 av den då nybildade Thell-stiftelsen. Namnet valdes för att hedra konstnären Claes Thell som fram till sin bortgång 2019 var verkstadschef på Keramiskt center. Eftersom utdelningen ställdes in 2018 får Anders Johansson i år ta emot ett dubbelt stipendium på totalt 30 000 kronor.

Stipendiet delas ut under evenemanget ”Salt lördag” på Keramiskt center den 30 november
kl 13.

Öppet Torsdag–fredag 11–17, lördag och söndag 11–16

VARMT VÄLKOMMEN!

I Galleriet på Keramiskt center 28 september till 29 december 2019:

BENTE BROSBØL HANSEN

Perfektion och geometri är kända signum i Bente Brosbøl Hansens skapande. Som 20-faldig världsmästare i drejning lämnar hon inget åt slumpen i sin avancerade brukskeramik.
I höstens stora separatutställning i Höganäs möter vi de bekanta tekannorna, vaserna och skålarna. Dessutom får vi se en helt ny sida av keramikern, en betydligt råare: Drejade cylindrar utan mönster med hamrad yta och mycket sparsam glasyr.

Hösten 2019 lyfter Keramiskt center fram en mästare i Galleriet.

Välkommen på pressvisning torsdag 26 september kl 10
Vernissage lördag 28 september kl 13

Öppet Torsdag–fredag 11–17, lördag och söndag 11–16

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

I Lilla galleriet på Keramiskt center 23 augusti till 29 september 2019:

BILLINGE KRUKMAKERI

Att tänja på gränser ger Berit Tuvesson den  frihet och  lekfullhet hon behöver. I egna företaget Billinge Krukmakeri, som hon med maken Dennis Tuvesson startade 1990, jobbar hon brett med såväl bruks- som konstkeramik. Det gula engoberade bruksgodset som var grunden i starten finns ännu i produktion men har med åren byggts på med nya former och glasyrer. I konstkeramiken jobbar hon gärna med byggteknik som i rakuugnen får kraftfulla krackelerade glasyrer.

Sensommaren 2019 lyfter Keramiskt center fram keramikern Berit Tuvesson och hennes företag Billinge Krukmakeri i en utställning i Lilla galleriet.

Välkomna på pressvisning onsdag 21 augusti kl 11
Vernissage fredag 23 augusti kl 15

Öppet I augusti öppet alla dagar 11–17. Från 1 september öppet torsdag-fredag 11–17, lördag och söndag 11–16.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

I Lilla galleriet på Keramiskt center 8 juni till 18 augusti 2019:

CLAES THELL – en minnesutställning

Perfektion var ledstjärnan i Claes Thells (1943-2019) konstnärskap. Hans fulländat formade skulpturer med egna tolkningar av berömda östasiatiska chün- och temmokuglasyrer uppmärksammades stort såväl nationellt som internationellt.

Men glasyrerna är ju bara själva ytan. Claes Thells motto var: ”En form skall vara fullständig innan man klär den i glasyr. En god glasyr kan aldrig rädda en dålig form.”

Claes Thell var mycket mer än så. I den här minnesutställningen lyfter vi fram bredden i hans produktion.

Välkomna på pressvisning fredag 7 juni kl 11
Vernissage lördag 8 juni kl 13

Öppet Torsdag-fredag 11–17, lördag och söndag 11–16. Från 23 juni öppet alla dagar 11–17.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

I Galleriet på Keramiskt center 8 juni till 22 september 2019:

HANNA JÄRLEHED HYVING
Svart dahlia

Naturen är den stora inspirationskällan när Göteborgskonstnären Hanna Järlehed Hyving (1970- ) skapar i keramisk blandteknik. Lager på lager och många små bitar hopmonterade till större enheter. På senare tid har färgskalan mörknat. Länge var vatten i olika former temat, men nu lockar skogen och de mossbelupna träden till skapande i verkstaden. Utställningen i galleriet på Keramiskt center har fått namnet Svart dahlia efter ett av verken.

Hanna Järlehed Hyving tog examen vid HDK i Göteborg 1998. Hon är representerad på bland annat Nationalmuseum och Höganäs museum. Förra året ställde hon ut på Saatchi Gallery i London och Sogo Museum of Art i Yokohama. 

Läs mer om Hanna Järlehed Hyving

Välkomna på pressvisning fredag 7 juni kl 11
Vernissage lördag 8 juni kl 13

Öppet Torsdag-fredag 11–17, lördag och söndag 11–16. Från 23 juni öppet alla dagar 11–17.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

I Lilla galleriet på Keramiskt center 4 maj till 2 juni 2019: 

Amalia Bille
Slottet

Två år efter avslutad master i keramik vid HDK, Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, kommer uppmärksammade Göteborgskonstnären Amalia Bille (1971-) till Keramiskt center för att visa var hon står. Slottet kallar hon sin lite ovanligt byggda utställning.

I sitt arbete utforskar hon det mänskliga och existentiella. Ansikten och ögon blir centrala i hennes skulpturer. Ofta blir det dubbelbottnat med såväl lekfull-het som mörka undertoner.

Välkomna på pressvisning torsdag XX mars kl 10.
Vernissage lördag 4 maj kl 13.

Öppet torsdag–fredag 11–17, lördag och söndag 11–16.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

 

 

I Galleriet på Keramiskt center 30 mars till 26 maj 2019:

Yngve Blixt

Yngve Blixt (1920-81) var den mångkunnige hjälpsamme mästaren i Keramikbygden. Ständigt experimenterande med leror, bränningar och glasyrer hittade man honom i verkstaden på Kustvägen i Höganäs där han bland annat skapade sin berömda uranglasyr.

I vår visas verk av Yngve Blixt från 1940- till 80-tal i Galleriet på Keramiskt center. Verken är inlånade från släkt, vänner och ur samlingar från olika håll.

Välkomna på pressvisning torsdag 28 mars kl 1o.
Vernissage lördag 30 mars oktober kl 13.

Öppet från 31 mars: Torsdag–fredag 11–17, lördag och söndag 11–16.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

 

I Lilla galleriet på Keramiskt center 30 mars till 22 april 2019:

Frida Nilsson, brukskeramik

Frida Nilsson (1976) har jobbat med lera sedan drygt 15 år efter studier på Capella-gården på Öland. I verkstaden i Väsby arbetar hon huvudsakligen med drejade bruksföremål i stengodslera. I Lilla galleriet på Keramiskt center visar hon sitt tidlösa formspråk.

Läs mer om Frida Nilsson

Välkomna på pressvisning torsdag 28 mars kl 1o.
Vernissage lördag 30 mars oktober kl 13.

Öppet från 31 mars: Torsdag–fredag 11–17, lördag och söndag 11–16.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

 

Gör ett avtryck till Höganäs hamn!

RELIEF-VERKSTAD MED KLASE PÅ KERAMISKT CENTER
under Keramikdagarna 2018

Söndag 18 november 2018 kl 10–17

Söndag 18 november finns Klas-Göran ”Klase Jr” Klaesson med assistans åter på plats i verkstaden på Keramiskt center för tillverkning av de populära relieferna till piren i Höganäs hamn. Keramikplattorna i hamnen har gjorts av ortsbor vid ett flertal tillfällen, med start 1992, och idag sitter runt 2 500 plattor på plats. Relieferna är ett tidsdokument som förmedlar händelser både lokalt och utanför Kullabygden, och berättar om vad som var på modet vid plattans tillkomst.

Välkommen söndag 18 november mellan kl 10 och 17, kostnad 200 kr/relief. Drop in, ingen föranmälan.

Handla keramik! Under Keramikdagarna lämnar Keramiskt center 10 % rabatt på all keramik i butiken. Butiken är öppen lördag och söndag kl 11-17.

Du kan också prova på att dreja under söndagen mellan kl 13 och 17, kostnad
100 kr/person. Drop in, ingen föranmälan.

På grund av planerad ombyggnation av Keramiskt center är Höganäs museum i år värd för programmet för årets Keramikdagar, se information och program på Höganäs kommuns och Höganäs museums hemsida, www.hoganas.se/kalender och www.hoganasmuseum.se.

Bilderna nedan är fria att använda i samband med relief-verkstaden. ”Foto: Keramiskt center” ska anges vid publicering.

 

JAPANDAG: Värdering, guidning & föredrag
Fredag 27 juli 2018 kl 11 till 17.

I samband med Keramiskt centers pågående internationella utställning MASTERPIECES – 400 Years of Japanese Ceramics bjuder vi besökarna på en heldag på temat Japan. Björn Gremner, AntikWest och Antikrundans ostindiska expert, finns på plats hela dagen tillsammans med Japanexperten Knut Myrer från Norge. Fri entré.

Program
Kl 11-12 Värdering och klassificering av besökarnas medhavda Japanföremål – porslin, netsuke, träsnitt, bronser och konstföremål. Björn Gremner/Knut Myrer.
Kl 12-13 Visning och guidning av utställningen MASTERPIECES. Björn Gremner.
Kl 13.30-14.30 Föredrag om japanskt porslin. Knut Myrer.
Kl 15-16 Värdering och klassificering av besökarnas medhavda Japanföremål – porslin, netsuke, träsnitt, bronser och konstföremål. Björn Gremner/Knut Myrer.
Kl 16-17 Visning och guidning av utställningen MASTERPIECES. Björn Gremner.
Kl 17-18 Föredrag om japanskt porslin. Knut Myrer.
Kl 18-20 Japansk buffé till självkostnadspris, föranmälan krävs.

MASTERPIECES – 400 Years of Japanese Ceramics berättar om den japanska keramikens dramatiska historia, starkt förknippad med bland annat samurajkulturen. Här visas också keramik av några av dagens mest intressanta japanska konstnärer. I butiken finns ett specialsortiment med Japaninspirerad keramik, framtagen av konstnärer som är verksamma i Skåne. Utställningen, som är öppen till 2 september 2018, är en programpunkt
i det officiella firandet av de 150-åriga diplomatiska förbindelserna mellan Sverige och Japan.

Pressbilden nedan är fri för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn. Pressbilder från utställningen finns i avdelningen nedan!

 

Ny dubbelutställning på Keramiskt center!

MASTERPIECES – 400 Years of Japanese Ceramics
MÄSTERVERK: Japansk keramik under 400 år

24 mars–2 september 2018

I vår och sommar fylls Keramiskt center i Höganäs av japanska mästerverk genom 400 år. I Galleriet kommer mer än hundrafemtio antika och unika föremål att berätta om den japanska keramikens dramatiska historia – starkt förknippad med bland annat samurajkulturen. Trots att många av de historiska pjäserna är mycket gamla upplevs de i dag som påfallande moderna. Så spelade den här keramiken också en avgörande roll som inspirationskälla för många av 1900-talets stora keramikkonstnärer.

Utställningshallen gästas av några av dagens mest intressanta japanska konstnärer, internationella stjärnor som Shozo Michikawa från Seto, Haruhiko Kaneko från Okinawa och fem kvinnliga konstnärer anslutna till Sokyo Gallery i Kyoto: Eiko Kishi, Machiko Hashimoto, Fuku Fukumoto, Midori Uchida och Aya Mori.

Keramiskt centers butik kommer också att erbjuda ett särskilt urval keramik med japansk influens av ett tiotal nu verksamma skånska keramiker.

MASTERPIECES – 400 Years of Japanese Ceramics är en programpunkt i det officiella firandet av de 150-åriga diplomatiska förbindelserna mellan Sverige och Japan.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.


Första verkstadsstipendiaten är utsedd!

Tack vare nyinrättade Thell-stiftelsen kan Keramiskt center nu presentera sin första verkstadsstipendiat. Hon heter Therese Levin, bosatt i Viken.

Jag började på Keramiskt center för att hitta balans i ett stressat liv. Det är meditativt att arbeta med lera. Samtidigt är det ett förlåtande material: gör om – gör rätt. Verkstaden är viktig för inspiration och för det sociala. Men framför allt är det min lärare Claes Thells tips och råd som gör det möjligt att förverkliga mina idéer. Min inspiration kommer från populärkulturen: film, serietidningar och reklam.”

Therese Levin har nyss ställt ut på Höganäs nya galleri, Galleri 12A på Köpmansgatan. Hennes verk, tillverkade under Öppen verkstad på Keramiskt center, visades i centrets iFOKUS-avdelning våren 2017. Då var temat Star Wars.

Keramiskt center har i år genom en privat donation fått ta emot en miljon kronor som öronmärkts för drift och investering i verkstaden. Donationen är placerad i den nybildade Thell-stiftelsen. Stipendiet på 15 000 kronor ingår i donationen och kommer att delas ut årligen.

Thell-stiftelsen har fått sitt namn efter konstnären Claes Thell, som har arbetat med keramik i sextio år. I dag är han verkstadschef på Keramiskt center.

Stipendiet delas ut under ett extrainsatt Öppen verkstads-pass torsdag 7 december kl 11. Välkommen!

I Galleriet på Keramiskt center 7 oktober 2017 till 7 januari 2018:

Studenter och lärare vid HDK, Högskolan för design och konsthantverk, i Göteborg
LOVE ACTUALLY – en kärleksförklaring

LOVE ACTUALLY är en kärleksförklaring – en utställning med arbeten utförda av tjugofyra keramikkonstnärer med anknytning till HDK, Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg

”Vad som ligger oss varmt om hjärtat är högst personligt; oxblodsglasyr eller glitter-glasyr, en flirt eller innerlig kärleksförklaring, ett förtvivlat rop på uppmärksamhet eller poetisk gestaltning av ett faktum. Vi gräver på djupet och rafsar på ytan, uttrycken är lika många som deltagare på utställningen. Studenter och lärare från HDK gör en oregisserad utställning där inget sållats bort; en kärleksförklaring kan inte ifrågasättas. Det enda gemensamma är leran och tankens väg genom hjärtat till handen.”

Mia E Göransson, adjungerad professor i keramikkonst, och universitetsadjunkt Renata Francescon, båda vid HDK, står för idé, tema och urval.

HDKs utställning ”Love Actually” har gemensam vernissage med Karin Östbergs utställning ”Positioner och mellanrum” under Keramikdagarna.

Läs mer om HDK

Välkomna på pressvisning 5 oktober kl 11. Vernissage lördag 7 oktober kl 12.

Öppet Torsdag–fredag 11–17, lördag och söndag 11–16. Under Keramikdagarna, lördag och söndag 7–8 oktober, öppet 11–17.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

I Utställningshallen på Keramiskt center 7 oktober 2017 till 7 januari 2018:

Karin Östberg
Positioner och mellanrum

”Jag funderar sällan över innehåll eller mening när jag arbetar. Jag försjunker i görandets process och i upptäckterna av möjligheter som uppstår när jag arbetar. Jag ser glimtar av färgvariationer, fragment av förändringar och låter mig svepas iväg.”

Keramikkonstnären Karin Östberg har ateljé på Konstepidemin i Göteborg sedan 25 år. Genom åren har hon drejat tusentals Pluppar och Bollar som bränts med glasyrer som hon själv har tagit fram. Ting är hennes senaste arbeten. De föreställer inget, har ingen speciell innebörd. De är sig själva.

Läs mer om Karin Östberg

Karin Östbergs utställning Positioner och mellanrum har gemensam vernissage med HDKs utställning Love Actually under Keramikdagarna.

Välkomna på pressvisning 5 oktober kl 11. Vernissage lördag 7 oktober kl 12.

Öppet Torsdag–fredag 11–17, lördag och söndag 11–16. Under Keramikdagarna, lördag och söndag 7–8 oktober, öppet 11–17.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

 

Miljondonation till Keramiskt centers verkstad

Keramiskt center får genom en privat donation ta emot en miljon kronor som öronmärks för investeringar i verkstaden. Donationen placeras i en nybildad stiftelse med namnet Thell-stiftelsen. Med sin generösa gåva vill donationsgivarna, som önskar vara anonyma, stötta Keramiskt centers verksamhet med fokus på verkstaden. Den första satsningen kommer att kunna göras redan i höst. Dessutom kommer ett årligt stipendium på 15 000 kronor att delas ut.

”Verkstaden behöver mer resurser för att utvecklas och med denna generösa gåva kommer vi att kunna öka kapaciteten”, berättar en glad Anna Malin Tibe som är verksamhetsansvarig på Keramiskt center i Höganäs.

Att medlen viks för verkstaden betyder att Keramiskt center får möjlighet att till exempel skaffa ytterligare en ugn, bjuda in gästlärare, erbjuda arbetsstipendier med mera.

”Thell-stiftelsen har fått sitt namn efter konstnären Claes Thell, som med sitt engagemang och sin entusiasm för det keramiska hantverket är en förebild. Genom sitt idoga arbete som konstnärlig utbildare i keramik på Keramiskt center är han nu engagerad i att föra hantverket in i framtiden.”

Claes Thell är född i Väsby utanför Höganäs och har verkstad och ateljé i Fleninge utanför Helsingborg. Han har arbetat med keramik i sextio år.
Claes Thell är känd för sitt unika stengods i asiatisk tradition. I dag är han verkstadsansvarig på Keramiskt center.

I Utställningshallen på Keramiskt center 10 juni till 24 september 2017:

Kaolin Stockholm
Arbeten

I sommar fylls Utställningshallen med arbeten av keramikgruppen Kaolins medlemmar.

I snart fyrtio år har Kaolin haft sitt välkända nav med butik och galleri på Hornsgatan i Stockholm. Gruppen består i dag av ett tjugotal keramiker som arbetar med konsthantverk av hög klass, både bruksgods och skulptur. Medlemmarna är verksamma i egna verkstäder över hela landet.

Kaolin står för en mångfasetterad samling keramiska uttryck. Sommarens utställning lyfter fram varje medlem genom att låta var och en göra det hon eller han är bäst på – sitt eget arbete utan några förhållningsorder.

Resultatet är en palett över konstnärernas keramiska bredd och en ögonblicksbild av hur Kaolin ser ut 2017.

Läs mer om Kaolin

Välkomna på pressvisning 8 juni kl 11. Vernissage lördag 10 juni kl 12.

Öppet 10 juni–31 augusti öppet alla dagar 11–17, därefter torsdag–fredag 11–17, lördag–söndag 11–16. Midsommarafton stängt.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

 

I Galleriet på Keramiskt center 10 juni till 24 september 2017:

Margit Brundin, Malmö
Vid porten till luftslottet

”Redan som liten minns jag att jag dök ner i den nyplöjda skånska åkermyllan, grävde upp en klump lera och formade koppar och skålar som jag bjöd på ’lerkaffe’ och ’lerkakor’ med. Tryggheten att uttrycka mig i bild och form har varit ihållande hela livet och det är bland det bästa jag vet.”

Margit Brundin är keramikkonstnär i Malmö. Våren 2010 tog hon sin Master of Fine Art på Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet efter fem års studier.

En återkommande berättare i hennes arbete är haren. Så även till denna utställning. Haren har fått allt mer mänskliga drag och positioner och representerar individen i det frusna ögonblick som skapas när leran formats. De fristående skulpturerna ger betraktaren möjlighet att få en mer kroppslig relation till verken.

Läs mer om Margit Brundin

Välkomna på pressvisning 8 juni kl 11. Vernissage lördag 10 juni kl 12.

Öppet 10 juni–31 augusti öppet alla dagar 11–17, därefter torsdag–fredag 11–17, lördag–söndag 11–16. Midsommarafton stängt.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

 

I Utställningshallen på Keramiskt center 18 februari till 28 maj 2017:

Monica Johansson
I rörelse

En rastlös själ har hon kallat sig, med en drivkraft att överraska sig själv. ”Känslan av att inte ha full kontroll är viktiga delar i min skaparprocess”.

Monica Johansson är verksam i Gustavsberg och har arbetat som keramiker i mer än trettio år. Hon har ställt ut på många gallerier och konsthallar i Sverige, men även utomlands: Frankrike, Japan och USA. Till utställningen i Höganäs har Monica valt ut höjdpunkter i sitt konstnärskap.

Läs mer om Monica Johansson
Monica Johansson CV

Öppet torsdag–fredag 11–17, lördag och söndag 11–16

Välkomna på pressvisning 16 februari kl 11. Vernissage lördag 18 februari kl 12.

Öppet torsdag–fredag 11–17, lördag och söndag 11–16.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

 

I Galleriet på Keramiskt center 18 februari till 28 maj 2017:

13 keramiker från ACAB, Bornholm
Variationer

I vår gästas Keramiskt center av inte mindre än tretton keramikkonstnärer från Bornholm, den danska ön utanför Skånes sydöstra hörn. Den bornholmska naturen med sin klippkust, det unika ljuset och den säregna geologin är en inspirationskälla för många av öns konstnärer.

Utställningen Variationer är skapad av medlemmar i föreningen ACAB, Arts and Crafts Association Bornholm. Den presenterar keramiska verk av fjorton vitt skilda temperament och lika många olika uttryck.

Välkomna på pressvisning 16 februari kl 11. Vernissage lördag 18 februari kl 12.

Öppet torsdag–fredag 11–17, lördag och söndag 11–16.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens/keramikerns namn.

 

I Galleriet på Keramiskt center 8 oktober 2016 till 8 januari 2017:

Ann-Katrin Braf: Naturens guld

I Ann-Katrin Brafs bildvärld möts natur och teknik, humor och allvar. Ofta har hennes skulpturer en funktion, som i lampan Rabbitlove, ett av hennes mest kända verk. Hon har också skapat unika serviser till en rad profilerade restauranger, bland annat Saltimporten i Malmö och Slaktaren i Lomma.

Nu fyller hon Galleriet med lysande och värmande ljusstakar och lampor. Dessutom är det världspremiär för hennes nya svarta servis.

Ann-Katrin Braf öppnade ateljé i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik efter sin konst- och designutbildning. Sedan tolv år tillbaka är hon verksam i Malmö.

Välkomna på pressvisning 6 oktober kl 10. Vernissage i samband med Keramikdagarna, lördag 8 oktober kl 13.

Öppet torsdag–fredag 11–17, lördag och söndag 11–16. Under Keramikdagarna, lördag 8 till söndag 9 oktober, öppet 11–17.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.

 

I Utställningshallen på Keramiskt center 11 juni 2016 till 8 januari 2017:

Drejat

Höganäs är den handdrejade keramikens huvudstad. Vi hyllar Keramikbygdens traditionella men också nyskapande hantverk med en stor utställning. Från 11 juni 2016 är Hallen fylld med nydrejad och karaktärsfull keramik av 23 skickliga drejare från trakten. Här visas både konst- och bruksgods. Allt är till salu.

Besökarna får följa med på resan ”Från klös till kopp” – hur leran bearbetas, koppen drejas fram, hur man putsar, hänklar, glaserar och bränner.

Under utställningens gång satsar vi extra mycket på drejning i verkstaden – från prova-på-tillfällen för nybörjare till kurser i t ex intensivdrejning för den som vill skärpa sina kunskaper. Kursledare är konstnären och mästerdrejaren Claes Thell.

Välkomna på pressvisning torsdag 9 juni kl 10. Vernissage lördag 11 juni kl 12.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.

I Galleriet på Keramiskt center 11 juni till 25 september 2016:

Anna R Kinman

Anna R Kinman ser ett språk i naturen. Med det vill hon berätta om oss människor.

”Med förundran upplever jag skönheten i naturens gemensamma linjer. Dessa förtydligas när former som i verkligheten är mycket små kraftigt förstoras. Den krökta linje vi ser i den spirande ormbunken, i fågelns nacke och nautilussnäckan finns även i vårt eget kroppsspråk, i vår hållning och våra gester.”

Anna R Kinman samarbetar med kreativa profiler inom andra områden, bland annat blomsterkonstnären Tage Andersen och matkreatören Tareq Taylor. Hon gör keramik till Malmörestaurangerna Vollmers (en Michelinstjärna) och Snapphane.

Välkomna på pressvisning torsdag 9 juni kl 10. Vernissage lördag 11 juni kl 12.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.

I Galleriet på Keramiskt center 16 april till 5 juni 2016:

Karin Karinson: MEN MAN KAN SE MED EGNA ÖGON ATT HISTORIEN FICK ETT LYCKLIGT SLUT

Karin Karinsons strategier är oroande och provocerande – de förför och destabiliserar. I sina verk arbetar hon med industriellt producerade och handgjorda element, abstrakta former och konkreta föremål. Skulpturerna bildar kalejdoskopliknande aspekter på en värld som håller på att dekonstrueras. Det är aldrig färdigt, alltid i förändring.

”Vi skapar problem men bryr oss inte. För ännu har våra hus inte svämmat över och vi äter god mat.”

Karin Karinson har en kandidatexamen i keramikkonst från Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg där hon också är bosatt och verksam som konstnär.

Välkomna på pressvisning torsdag 14 april kl 11. Vernissage lördag 16 april kl 13.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.


I Galleriet på Keramiskt center 20 februari till 10 april  2016:

Rolf Palm

Rolf Palm (född 1930) är Keramikbygdens grand old man. I mer än trettio år, från 1960-talets början och in på 1990-talet, hade han sin verkstad på fäladen utanför Mölle. Med sitt handdrejade stengods, bränt i koleldad ugn, har Rolf Palm varit en av de konstnärer som fört vidare och förnyat det skandinaviska konstgodset. Han är också en av de viktiga länkarna inom Höganästraditionen. Det var här och då det hände.

I vår visas verk av Rolf Palm från 1950- till 90-tal i Galleriet på Keramiskt center. Det blir ett unikt återseende för konstnären själv. Verken är inlånade ur samlingar från olika håll, de flesta med hjälp av keramikälskare från trakten.

Välkomna på pressvisning torsdag 18 februari kl 10. Vernissage lördag 20 februari kl 13.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.

 

I Utställningshallen på Keramiskt center 20 februari till 29 maj 2016:

Henny Linn Kjellberg: Att slå rot

Ruiner, taggar och skärvor. Att slå rot är en utställning som i fyra installationer, fyra sceniska variationer, behandlar människans sökande efter en trygghet och skydd i en splittrad och kaotisk tillvaro.

”De flesta av mina verk är glest uppbyggda och storskaliga och förmedlar en scenliknande känsla när de aktiveras av det omgivande ljuset och betraktarnas rörelser. De skapar ett rum där linjerna mellan den fysiska existensen och den omgivande infrastrukturen suddas ut.”

Henny Linn Kjellberg är keramiker och konstnär verksam i Uppsala. Hon är utbildad vid Danmarks Designskole Bornholm och vid Konstfacks linje för Keramik och Glas.

Välkomna på pressvisning torsdag 18 februari kl 10. Vernissage lördag 20 februari kl 13.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.

 

Keramikern Claes Thell blir ny verkstadsansvarig

Keramiskt center anställer keramikern Claes Thell för att leda verksamheten i verkstaden med kurser och utbildningar. Det innebär att våra kursdeltagare får en unik chans att arbeta direkt under en mästares handledning. I verkstaden kommer Claes Thell att dela med sig av sin mångåriga kunskap och erfarenhet, och som han själv uttrycker det ”ge tillbaka till keramiken” som har präglat hans liv. Claes Thell tillträder tjänsten omgående.

Välkommen att träffa Claes Thell tisdag 19 januari kl 9 på Keramiskt center, då han berättar mer om vad som kommer att hända.

Claes Thell är född i Väsby utanför Höganäs och har verkstad och ateljé i Fleninge utanför Helsingborg. Han har arbetat med keramik i sextio år. Claes Thell är känd för sitt unika stengods i asiatisk tradition. Han har haft utställningar på bland annat Östasiatiska museet, Höganäs museum och Kulturen i Lund och är representerad i Nationalmuseum, Höganäs museum m fl samlingar.


I Galleriet på Keramiskt center 10 oktober 2015 till 3 januari 2016:

Yayoi Kiyota Malm: Sällsamma vänner

Yayoi Kiyota Malm från Japan, med masterexamen i keramikkonst från HDK i Göteborg, är verksam i Höganäs. Det lekfulla är ett genomgående tema i hennes arbete. Hon vill sätta betraktarens fantasi i rörelse med sina skulpturer – liksom sällsamma vänner som kanske påminner om något, men ändå inte.

Yayoi Kiyota Malm är född i Japan 1971 och uppvuxen där. Hon utbildade sig till arkitekt i Kyoto och arbetade som det i fem år. Sedan tog kärleken henne till Sverige.

”Här började jag med konst på allvar, något som jag alltid velat ägna mig åt. Det lekfulla är ett genomgående tema i mitt arbete. Jag vill sätta människors fantasi i rörelse. Jag gör ”snälla” skulpturer som vill vara betraktarens vänner, men som ändå berör. Jag använder mörk lera som känns mer jordnära och färgsätter med flussande engober som ger torr och matt yta.”

Vernissage under Keramikdagarna, lördag 10 oktober kl 13.
Utställningen visas 10 oktober 2015 –3 januari 2016. Välkommen!

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.

 

I Galleriet på Keramiskt center 13 juni till 27 september 2015:

5 Hertha Bengtson-stipendiater: Moa Andersson, Maria Boij, Frida Hållander, Eszter Imre, Mårten Medbo

Hertha Bengtson var en av Sveriges främsta keramiker och formgivare under andra hälften av 1900-talet. Hon arbetade för Rörstrand i över tjugo år och var under några år på 1960-talet även verksam i Höganäs. Som frilansande konstnär samarbetade hon med bland annat Rosenthal.

Hertha Bengtsons stipendiefond premierar unga begåvade keramiker genom att dela ut årliga stipendier. Fem av dessa gästar nu Höganäs och Keramiskt center.  I Galleriet visas verk av Moa Andersson, Maria Boij, Frida Hållander, Eszter Imre och Mårten Medbo.

Välkomna på pressvisning 11 juni kl 10.

Vernissage lördag 13 juni kl 13.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.


I Galleriet på Keramiskt center 18 april till 7 juni 2015:

Johan Bjärntoft: Keramisk skulptur

”I naturen finns ett driv och en självklarhet som också finns i leran.”

Johan Bjärntoft är keramikkonstnär från Keramikbygden, född i Ängelholm, verksam konstnär i Farhult och lärare på Konstskolan i Munka Ljungby. Nu ställer han ut i Galleriet på Keramiskt center.

”Sedan jag tog min master i keramikkonst på HDK 2012 har jag arbetat med naturens former utan att vilja kopiera dem. Det handlar mer om att få känslan av det som händer i naturen – växandet, spirandet, vissnandet. Mer exakt att frysa naturens metamorfos och lerans mjukhet och möjlighet att bli någonting. I arbetet närmar jag mig naturens kärna och försöker förstå vad det handlar om.”

Välkomna på pressvisning 16 april kl 10.
Vernissage lördag 18 april kl 13.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.

 

 

I Utställningshallen på Keramiskt center 28 februari till 27 september 2015:

 SALT – en utställning om saltglaserad keramik

I vår och sommar hyllar Keramiskt center sitt keramiska arv, den grund som Keramikbygden vilar på. Den saltglaserade keramiken står i centrum för en utställning som spänner över flera hundra år, över gränser, genom Europa.
Där besökarna möter keramiker, drejare och konstnärer in i vår tid. Från de medeltida vinkrusen, de råbarkade industrikärlen, de kära krukorna i mormors skafferi till trädgårdens utekök och unik keramikkonst av nutida konstnärer.

Under utställningens gång bjuder vi på ett spännande program med föredrag och workshops om saltbränd keramik, dess både enkla och svårbemästrade teknik och betydelsefulla samhällshistoria.

Välkomna på pressvisning torsdag 26 februari kl 10.
Vernissage lördag 28 februari kl 12.
(Pressvisning och vernissage gemensamt med utställningen i Galleriet: LASSE ÖSTMAN)

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.


I Galleriet på Keramiskt center 28 februari till 12 april 2015:

LASSE ÖSTMAN

Lasse Östman har arbetat som keramiker i egen verkstad i över fyrtio år, men även för stora tillverkare som Gustavsberg och Höganäs Keramik. Han bor och verkar i Vansbro i Dalarna.

Nu öppnar han vårsäsongen i Galleriet på Keramiskt center i Höganäs.

”Jag har under alla år nästan uteslutande ägnat mig åt drejade former. Skålar, vaser och fat. Ibland kannor och ljusstakar. Formerna är klassiska med rötter i den orientaliska keramiken. Glasyrer som tenmoku, oilspot och harpäls samt mer spännande effektglasyrer. På senare år kristallglasyrer med molybden, det svåraste man kan ge sig in på i glasyrernas värld.”

Läs mer om Lasse Östman här.

Välkomna på pressvisning torsdag 26 februari kl 10.
Vernissage lördag 28 februari kl 12.
(Pressvisning och vernissage gemensamt med utställningen i Utställningshallen: SALT)

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.

 

Supersalt lördag!

Joakim Bengtsson värderar saltglaserad keramik

Lördag 18 oktober 2014 kl 11–13
Saltglaserad keramik är en specialitet för nordvästra Skåne. Den har haft bred användning som brukskeramik i hushållet och inom industrin men även varit betydelsefull för den keramiska konsten. Saltglaserad keramik har en lång historia och har tillverkats på flera håll i världen, av många fabriker och konstnärer under olika perioder.

År 2015 öppnar Keramiskt center en ny stor utställning i Hallen på temat Saltat. Inför denna söker centret intressanta objekt som exempel på den saltglaserade keramikens bredd och mångsidiga uttryck.

Lördagen 18 oktober kl 11–13 värderar Antikrundans expert Joakim Bengtsson besökarnas medhavda saltglaserade keramik, såväl svensk som utländsk, modernt som gammalt, brukskeramik och konstgods. Spännande föremål får gärna lämnas in till utställningen.

Foto: Sven Augustsson/Keramiskt center. Bilden är fri för publicering i samband med evenemanget.

Joakim Bengtsson foredrag

 

I Utställningshallen på Keramiskt center 11 oktober 2014 till 6 januari 2015:

HDK – Hur det kommer sig. En utställning med processen i fokus

Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg – HDK i dagligt tal – utbildar framtidens keramiker. I höstens utställning visar studenterna på kandidat- och mastersnivå hur arbetsprocessen går till. Utgångspunkt är en workshop som hölls i våras under ledning av danska keramikern Katrine Køster Holst. Med en stor mängd lera arbetade man med olika uppgifter i grupp. Det hela dokumenterades för att sedan bearbetas i en fortsatt konstnärlig process. Utmaningen för studenterna blev att förmedla upplevelser och insikter som tillkom under arbetet med leran. I utställningen visas också ett urval av tidigare examensarbeten av Matilda Haggärde, Tina Hultsborn och Mac Johansson, vars arbeten anknyter till temat.

Läs mer om HDK här.

Välkomna på pressvisning 9 oktober kl 14.
Vernissage lördag 11 oktober kl 13.
(Pressvisning och vernissage gemensamt med utställningen i Galleriet: GUNILLA MARIA ÅKESSON)

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.

 

I Galleriet på Keramiskt center 11 oktober 2014 till 6 januari 2015:

GUNILLA MARIA ÅKESSON

Gunilla Maria Åkesson är född i Älghult, Småland. Efter tjugo år som keramiker i Bergen, Norge, är hon hemma igen. Hon bor nu i Komstad på Österlen. I höstens utställning visar hon verk från de fyra senaste årens produktion.

“Jag arbetar med grundläggande basformer, former som vi alla på något sätt känner igen. Att hitta känslan och sedan uttrycket som tillsammans kan bli något vackert är min drivkraft. Ibland får jag finna fram till egna metoder och tekniker för att få fram just det jag vill ha. Varje nytt uttryck kräver sin metod.”

Läs mer om Gunilla Maria Åkesson här.

Välkomna på pressvisning 9 oktober kl 14.
Vernissage lördag 11 oktober kl 13.
(Pressvisning och vernissage gemensamt med utställningen i Utställningshallen: HDK – Hur det kommer sig. En utställning med processen i fokus)

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.

 

I Utställningshallen på Keramiskt center 14 juni till 28 september 2014:

NÄRA LERAN – 21 skånska keramiker

Från skulpturer och installationer till smycken och bruksgods. Hallen på Keramiskt center är i sommar fylld av närtillverkad keramik av högsta klass. Tjugoen skånska konstnärer – var och en med ett helt eget uttryck – har bjudits in på temat Nära leran. Som hantverkare är de alla unika. Ett har de dock gemensamt – det är något viktigt med materialet, leran.

21 keramiker: Thomas Drejare, Niklas Alexandersson, Lina Eriksson, Tomas Anagrius, Lisa Wohlfahrt, Birgitta Svensson, Sofia Nilsson, Bente Brosböl Hansen, Maria Brusewitz, Kjell Bolinder, Tove Stenqvist, Margit Brundin, Gunnar Stenström, Peter Nilsson, Lena Willhammar, Jennifer Forsberg, Ann-Katrin Braf, Anna R Kinman, Siv Andréason, Bertil Andréason, Malin Jansson

Pressvisning torsdag 12 juni kl 13.30.
Sommarinvigning och vernissage lördag 14 juni kl 13.

(Pressvisning och vernissage gemensamt med utställningen i Galleriet: KIND OF BLUE )

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.

 

I Galleriet på Keramiskt center 14 juni till 28 september 2014:

KIND OF BLUE Hanna Järlehed Hyving & Eva Zethraeus

Välkomna in i en keramisk lustgård, en värld av växtlighet, koraller, snö, is och heta källor!

Jag har länge inspirerats av korallens dubbelnatur som djur eller växt. På utställningar vill jag skapa en egen värld av växtlighet, en lustgård. Eva Zethraeus
Eva Zethraeus arbetar vid drejskivan med porslinslera för att sedan omforma och sätta samman delarna till större skulpturer. Hon har under flera år utvecklat och förfinat ett spektrum av torra glasyrer som sprejas på i flera skikt för att bilda lavliknande ytor. Som kontrast använder hon den ädla metallen platina för att förhöja vissa ytor i kontrast mot de matta glasyrerna. Eva Zethraeus är utbildad med MFA från Högskolan för Design och Konsthantverk ( HDK) i Göteborg 1998, och finns representerad på bland annat Nationalmuseum, Röhsska Museet, Statens Konstråd och Västragötalandsregionen. Eva har nyligen avslutat en offentlig utsmyckning till den nybyggda Rågårdens Rättspsykiatriska anstalt utanför Göteborg.

Med hjälp av lera och glasyr gestaltar jag djup och vatten. Vatten i olika stadier. Som is eller snö eller en het källa. Hur ser det ut när det ligger stilla i tjocka pölar eller sakta sipprar fram? Vad lämnar vatten för spår och vad väcker det för känslor? Hanna Järlehed Hyving
Hanna Järlehed Hyving startade efter examen från HDK 1998 ateljéföreningen Chokladfabriken tillsammans med keramikerna Helena Andersson och Eva Zethraeus. Här jobbar Hanna fortfarande som keramiker. Hanna formar leran genom att trycka och skära i tjocka plattor av porslinslera som hon sedan vidgar genom att slå leran mot underlaget. Arbetet lämnar avtryck och fördjupningar som senare fylls med transparenta glasyrer. För att få en mer levande yta reduktionsbränns verken i en kombinerad el/gas ugn.

Pressvisning torsdag 12 juni kl 13.30.
Sommarinvigning och vernissage lördag 14 juni kl 13.

(Pressvisning och vernissage gemensamt med utställningen i Utställningshallen: NÄRA LERAN )

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.

 

I Galleriet på Keramiskt center 1 mars till 1 juni 2014:

MADE IN CHINA: keramik från Kina under 4000 år

Kina har varit en världsledande tillverkare av keramik i flera tusen år. Här föddes porslinet. I dag är landet åter i brännpunkten. Mycket av den moderna keramiktillverkningen har förts hit från andra delar av världen, och den internationella produktionskartan har ritats om.

Utställningen Made in China visar med ett hundratal unika föremål hur Kina har kunnat växa till en keramisk stormakt. Från de äldsta kejserliga dynastierna – Han, Tang, Song och Yuan – via det välkända ostindiska exportporslinet från 1600- och 1700-talen, 1800-talets färgrika Kantonporslin, det tidiga 1900-talets keramik och fram till det moderna nutida porslinet. Här ges exempel på korsbefruktning och hur stilmässiga influenser utväxlats mellan Europa och Asien.

Made in China har producerats i samarbete med AntikWest i Göteborg och visas bara i Höganäs. Därefter färdas utställningen vidare till ett museum i Kina.

Pressvisning måndag 24 februari kl 13. Antikexperten Björn Gremner medverkar och presenterar utställningen.
Vernissage lördag 1 mars kl 14.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.

 

 

I Utställningshallen på Keramiskt center 1 mars till 1 juni 2014:

FATET – det funktionella, det vackra

Fat att bruka och betrakta. Ett trettiotal, helt unika. Omfångsrika och generösa. Drejade, kavlade, byggda. Tillverkade av sju etablerade och erfarna svenska keramiker: Helena Andersson (Göteborg), Kina Björklund (Gustavsberg), Gertrud Båge (Stockholm), Åsa Jacobson (Trosa), Carin Nordling (Åkersberga), Tina Reuterberg (Dals Långed), Bissa G Segerson (Båstad).

Pressvisning torsdag 27 februari kl 9.30
Vernissage lördag 1 mars kl 14

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen.

 

 

Workshow i verkstaden!

Lördag 14 december kl 12–15

Bente Brosbøl Hansen, Höganäs kommuns keramikstipendiat 2013, och Katarina Gustavsson från Sireköpinge Stengods arbetar för öppna dörrar i vår verkstad.  Bente och Katarina demonstrerar och berättar bland annat om hur de för hand arbetar fram sina vackra, delikata mönster.

 

 

I Galleriet på Keramiskt center 9 november 2013 till 5 januari 2014:

BENTE BROSBÖL HANSEN

Pressvisning torsdag 7 november kl 13
Vernissage lördag 9 november kl 15

”Flerfaldig världsmästare i drejning gör att hennes konstverk håller världsklass”

Bente Brosböl Hansen är en av Sveriges skickligaste drejare. Hon har vunnit VM i drejning i Italien inte mindre än sjutton gånger. På de tunna vackra fomerna – vaser, urnor, burkar, skålar – lägger hon minutiöst utförda grafiska dekorer.

Nu visar hon sina senaste verk i Galleriet på Keramiskt center.

 

I Utställningshallen på Keramiskt center 14 september 2013 till 5 januari 2014:

HÖGANÄS RETRO

Pressvisning torsdag 12 september kl 11
Vernissage lördag 14 september kl 14

(Pressvisning och vernissage gemensamt med utställningen i Galleriet: Magdalena Nilsson, Marie Beckman och Jussi Ojala )

I backspegeln ser vi det som stack ut. Det som var nytt och udda, det som överraskade, förändrade och som också överlevde och blev kvar. Vi pratar om nostalgi och igenkänning och om det som känns ”tidstypiskt”. Men i verkligheten, mitt i ögonblicket, är allt mycket brokigare. Keramiken från Höganäs från 1950-tal till 70-tal berättar om sin tid. Här finns högt och lågt, enkelt och avancerat, det konstnärligt exklusiva och det bruksanpassade vackra. Välkomna tillbaka!

I Galleriet på Keramiskt center 14 september till 3 november 2013:

MAGDALENA NILSSON   MARIE BECKMAN   JUSSI OJALA

Pressvisning torsdag 12 september kl 11
Vernissage lördag 14 september kl 14

(Pressvisning och vernissage gemensamt med utställningen Höganäs Retro)

Marie Beckman och Jussi Ojala är två av landets bästa, mest erfarna keramiker. Till utställningen i Höganäs har de bjudit med sin yngre kollega Magdalena Nilsson.

”Stabila men rörliga. Tunga men lekfulla. Kvar är rörelsen.” Marie Beckman

”Saker kommer och går i sinnet, lämnar avtryck och försvinner.” Jussi Ojala

”Kontrasten mellan det sköna och avskyvärda, mellan det behärskade och okontrollerbara.” Magdalena Nilsson

Välkomna på pressvisning torsdag 12 september kl 11.

Vernissage lördag 14 september kl 14.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.

I Galleriet på Keramiskt center 15 juni till 8 september 2013:

EMMA KRONVALL

LINDA LO EKLÖW

Pressvisning torsdag 13 juni kl 13
Vernissage lördag 15 juni kl 14

(Pressvisning och vernissage gemensamt med utställningen Vi jobbar med det … 76 keramiker från blås&knåda, konsthantverkarna och kaolin)

Emma Kronvall jobbar med skulptur i mestadels porslin och fajans. Ofta är det djur som spelar huvudrollerna i hennes verk. Hon inspireras av formelement och detaljer från historien och olika subkulturer, allt från 1800-talsmaskiner och gamla japanska träsnitt till samtida street art.

Linda Lo Eklöw arbetar med materialexperiment, lager, papper och returmaterial. Med hjälp av äldre kunskaper och erfarenheter för hon in dem i nya byggen, arbeten och objekt. Utställningen visas under titeln [Dekonstruktion 3.0] – Ett pågående och förmodligen aldrig slutfört arbete.

Välkomna på pressvisning torsdag 13 juni kl 13.
Vernissage lördag 15 juni kl 14.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.

 

I Utställningshallen på Keramiskt center 15 juni till 8 september 2013:

Vi jobbar med det … 76 keramiker från blås&knåda, konsthantverkarna och kaolin

Pressvisning torsdag 13 juni kl 13
Vernissage lördag 15 juni kl 14

För första gången ställer tre av landets största konsthantverkskooperativ ut keramik tillsammans. Inte mindre än 76 keramiker möter upp i utställningen Vi jobbar med det … 

I Höganäs samlas keramiker med stor geografisk spridning – från Järvsö, Hammenhög, Danmark, Västsverige, Östra Sverige … Åldersspannet är också stort – femtio år – från Eleonor Boström, född 1985, till Gertrud Båge, född 1935. Ett par har anknytning till Keramikbygden: 2012 års blås&knåda-stipendiat är Johan Bjärtoft som nu bor i Ängelholmstrakten. Dale Karlsson bor och jobbar i Vimmerby men var på 1980-talet drejare på anrika Höganäsbolaget.

Vi jobbar med det … är en unik presentation av vad som händer i framkanten av svenskt keramiskt konsthantverk just nu – en orkestrering med 76 olika stämmor!

Petter Eklund har skrivit en introduktion till utställningen, läs den här!

Läs mer om blås&knåda

Läs mer om Kaolin

Läs mer om KONSTHANTVERKARNA

Välkommen på pressvisning torsdag 13 juni kl 13!

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.

 

PÅSK PÅ KERAMISKT CENTER I HÖGANÄS!

Under Konstveckan i nordvästra Skåne har vi extra öppet. Gör en keramikrunda och besök våra keramiker – vi visar vägen!

Dessutom:

I FOKUS – Tomas Anagrius. Miniutställning öppnar i vår butik långfredag 29 mars. (Pressbilden är fri för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.)

ÖPPEN VERKSTAD med Maria Zetterstrand. Annandag påsk, måndag 1 april, 13–16. Hämta inspiration i Marias utställning egentligheter och jobba med henne efteråt! (Pressbilderna är fria för publicering i samband med evenemanget och med angivande av fotografens namn.)

 

I Galleriet 6 april till 7 juni 2013:

Svart gungande –  MAYA STRANDBERG
Jag sträcker mig för att nå –  MATILDA HARITZ-SVENSSON 

Pressvisning 4 april kl 14
Vernissage 6 april kl 15

Maya Strandberg bygger, tvinnar, flätar och ringlar. Leran vidgas och sluts, höjs och sänks, tänjs och packas. Vart är formerna på väg och var kommer de ifrån? Vilken är urformen?
Matilda Haritz-Svensson gör kompositioner med mobila inslag. Trasigt kan bli helt, fint bli fult och tvärt om. Med motorer och andra mekanismer kommer rörelse in i bilden.

Välkommen på pressvisning torsdag 4 april kl 14!

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.

 

ÄKTA? ANTIKT? VÄRDEFULLT?
Antikrundans expert BJÖRN GREMNER pratar om Kinaporslin

Söndag 17 mars kl 14 på Keramiskt center i Höganäs

Björn Gremner är expert på ostindiskt porslin och konstföremål från Japan och Kina. I drygt fyrtio år har han drivit firman Antik West i Göteborg. För de flesta är han känd från SVT:s Antikrundan, där han har värderat kinesiskt porslin med mera sedan 1989.

Har du själv något äldre asiatiskt konsthantverk i gömmorna? Passa på att ta med det till Keramiskt center och låt Björn undersöka det!

Entré 50 kr. Varmt välkomna!

Foto: Antik West, Göteborg

 

VARMT – en utställning om värme och keramik 9 februari till 2 juni 2013

Pressvisning 7 februari kl 14
Vernissage 9 februari kl 14

Redan på stenåldern förstärktes keramik med värmetåliga fibrer. Idag sprutas keramer som skydd i jetmotorer, på insidan av moderna stekjärn eller bakas till bromsskivor i exklusiva bilar. Samtidigt handmuras det åter upp vedeldade bakugnar i kärlek till det stenugnsbakade brödet. Keramik har alltid varit ett högteknologiskt material.

Pressvisning den 7 februari kl 14. 

Vamt välkommen!

Alla foton: Keramiskt center

 

Maria Zetterstrand – Egentligheter– 26 januari till 1 april 2013

Pressvisning 24 januari kl 13
Vernissage 26 januari kl 14

”Egentligheter” är en helt nyskapad utställning som konsthantverkaren Maria Zetterstrand arbetat fram inför visningen på Keramiskt center i Höganäs. Hon anknyter bland annat till den tradition av keramiktillverkning som funnits i lokalerna sedan de byggdes som fabrik för Höganäs Keramik för sjuttio år sedan.

26 januari öppnar utställningen Egentligheter med keramik av Maria Zetterstrand.

Pressbilderna är fria för publicering i samband med utställningen och med angivande av fotografens namn.

 

Joakim Bengtssons keramiksamling – Föredrag 29 september kl 14
Joakim Bengtsson foredrag Den 29 september kl 14 är antikprofilen Joakim Bengtsson tillbaka i Höganäs för att berätta om sin keramiksamling som visas på Keramiskt center till 30 december.
Fri entré.

Foto: Sven Augustsson/Keramiskt center.
Fler pressbilder från utställningen – se nedan!

Jakob Robertsson – Keramisk skulptur – 7 oktober till 30 december 2012
Pressvisning 4 oktober kl 13
Vernissage 7 oktober kl 13

”Jakob Robertssons ”A Moment in Time” ska ni absolut inte missa, den kan vara en avgörande länk till det svenska konsthantverkets framtid” skrev Staffan Bengtsson när utställningen öppnade i Gustavsberg.

7 oktober 2012 intar Jakob Robertssons djur och gestaltande figurer Galleriet på Keramiskt center.
Foto: Helena Björck.

 

 

Lägenheten – en keramisk upptäcktsfärd i två rum och kök 
– In the Making

 

Förvara! Bereda! Servera!
– Joakim Bengtssons personliga samling

För att ladda hem bilderna, högerklicka på bilden, välj spara länk som… 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara