Premiär för ”HÖGANÄS SALT”

En saltglaserad mugg i starkt begränsad numrerad och dubbelt signerad upplaga. Detta första samarbete mellan internationellt kända designern Kristina Stark, traditionsbäraren Anders Johansson på Saltglaserat AB och Keramiskt center kan bli starten på något stort.
Diskussioner om ett fortsatt projekt är i full gång.

För Kristina Stark är det en dröm som går i uppfyllelse. ”Jag kommer från Kullabygden och har i många år önskat få chansen att arbeta med saltglaserat. Mitt formspråk är djupt rotat i den skånska myllan. Jag arbetar endast med bruksföremål och söker ständigt efter den optimala funktionen och formen. Den fantastiska saltglasyren lämnar detta fritt.”
Anders Johansson möter en jämlike från en helt annan skola och kanske är det en del av vägen till framtiden. ”Spännande att få jobba med en skicklig industridesigner. Mycket av det hon gjort skulle kunna få Höganässtämpeln direkt.”
Muggarna är signerade av både Anders Johansson och Kristina Stark. De premiärvisas i samband med arrangemanget ”Salt lördag” på Keramiskt center den 30 november kl 13.

Kristina Stark är formgivare utbildad vid Konstfack i Stockholm samt vid Central Saint Martins College of Art and Design i London. Under många år har hon arbetat med formgivning åt olika uppdragsgivare såväl i Sverige som utomlands. 2008 lade Kristina grunden till sina egna varumärken och har under åren skapat produkter som redan blivit klassiker.

Anders Johansson föddes i Uppsala 1961 och kom till Åstorp som tioåring. Efter grundskolan fick han jobb på Hyllinge tegelbruk. Sjutton år gammal började han som lärling hos legendariske drejarmästaren Sven Bohlin i Höganäs AB:s drejarverkstad på Saltglaserat. Idag är Anders ensam kvar som traditions-bärare och vårdare av Höganäs kanske starkaste varumärke, Höganäs Saltglaserat.

Välkommen!

Öppet Torsdag–fredag 11–17, lördag och söndag 11–16