Mårten Medbo

Stipendiat 2014

”Nyfikenhet och upptäckarlust präglar Mårten Medbos arbete och de keramiska kunskaperna sätts på prov i installationer och objekt. I hans verk möter vi livet utan försköning, sakligt men med ett försonande stråk. Berättelser, som är ömsom naiva och hjärtskärande som i Schoolyard monkeys, ömsom knasiga och humoristiska som i Wheel throwing from inside. Det är en fasettrikedom som landar stadigt i tron på leran, ett konstnärskap med en tydlig avsikt.”
Hertha Bengtsons stipendiefond, utdelningskommitténs motivering

Jag är intresserad av leran och lerans språkliga potential. Det är alla keramiker, men mitt intresse är uttalat och explicit. Det är huvudtemat
i den undersökning jag gör som doktorand i konsthantverk. I min egen praktik undersöker jag därför sedan en tid dessa språkliga möjligheter.

Jag har en ambition att förhålla mig förutsättningslöst i min undersökning och försöker prova lerans språklighet ur många perspektiv. Jag har ett särskilt intresse för – och även ett särskilt tvivel kring – den mening som kan drejas fram. Min väg in i yrket som keramiker gick via drejning vilket påverkar mig fortfarande.
Mårten Medbo, 2015

I utställningen på Keramiskt center visar Mårten Medbo sitt verk Enlightenment, 2013. Stengodslera, svart och vit engob, vit glasyr. Formpressat, modellerat och drejat. Läs mer på https://vimeo.com/user11894983

Läs mer om Mårten Medbo här!