Kurs i teknisk drejning

Äntligen – kortkurs i teknisk drejning för yrkesverksamma!

Bente Brosbøl Hansen
, krukmakare och konstkeramiker verksam i Kågeröd, håller en efterlängtad kurs på Keramiskt center i Höganäs för professionella och verksamma keramiker. För att gå kursen måste du vara väl hemmastadd vid en drejskiva.
Bente, som är flerfaldig världsmästare i drejning, lär under kursen ut sina knep för att dreja stort, både på höjden och bredden. Att dra upp den högsta cylindern och dreja det största fatet av klösar på maximalt 6 kilo är delmoment i världsmästerskapen i drejning i Faenze i Italien.
Under kursen med Bente tillämpar vi de nordiska mästerskapsvillkoren; cylindern ska bli så hög som möjligt av 4 kilo lera och fatet så brett som det går av 5 kilo lera. Vi jobbar med blålera.

Kursen inleds under fredagseftermiddagen med att Bente visar bilder från mästerskapen i Faenze och berättar, och en enklare måltid serveras till självkostnadspris. Hela lördagen och söndagen tillbringas vid drejskivorna i verkstaden. Lunch för båda dagarna kommer att finnas till självkostnadspris. Kursen avslutas söndag eftermiddag. Om du behöver tips om boende hjälper vi gärna till.

Bild 1 och 2 från världsmästerskapen i drejning i Faenze, Italien,
bild 3 drejskivor i verkstaden på Keramiskt center i Höganäs.

Bente Brosbøl Hansen är en av Sveriges skickligaste drejare. Hon har vunnit VM i drejning i Italien inte mindre än tjugo gånger. På de tunna vackra formerna – vaser, urnor, burkar, skålar – lägger hon minutiöst utförda grafiska dekorer. Bente är född i Rörvig i Danmark, utbildade sig till ”pottemager” 1978–1982 och avlade gesällprov som produktionsdrejare i Köpenhamn. Sedan slutet av 1980-talet bor och verkar hon i Sverige. Bostad och ateljé finns sedan början av 1990-talet i Klåveröd på Söderåsen.

Nivå: För professionella/yrkesverksamma keramiker
Kurstillfälle: Fredag­–söndag 4–6 september 2020
Tid: Start fredag 4 september kl 15, avslut söndag 6 september kl 16 (avslut/städning kl 16)
Antal deltagare: 10 personer vid 10 drejskivor
Lunch: Lunch till självkostnadspris (kylskåp och mikrovågsugn finns för den som hellre tar med själv)
Fika: Kaffe/te och kaka ingår i avgiften
Kursledare: Bente Brosbøl Hansen (Keramiskt centers keramiklärare Linda Trall finns på plats)
Avgift: 3 600 kr/deltagare

Kursen är den första i en ny serie kurser för yrkesverksamma och professionella keramiker. Håll utkik på hemsidan efter nästa kurs.

Anmälan är bindande och först till kvarn gäller. Keramiskt center har rätt att ställa in en kurs om det inte blir tillräckligt många deltagare. 
Anmäl dig genom att maila till oss på verkstad@keramisktcenter.se. Vi behöver veta ditt namn, din adress och ditt telefonnummer samt vilken kurs du är intresserad av att gå. Varmt välkommen!

Vid frågor välkommen att ringa till Keramiskt center, på 042-33 01 80.