Kurs i glasyr med Anders Fredholm FULLTECKNAD!

Den här glasyrkursen handlar framför allt om stengods och tar sin utgångspunkt i yrkeskeramikern och kursledaren Anders Fredholms bok Glasyr, som också används som kurslitteratur. Vi går igenom vad en glasyr är, vilka material som bildar glasyr och vad som styr utseendet – färg, yta och struktur. Vi talar också om aska och lera som glasyr och om att sätta färg, det vill säga vilka material som påverkar färgresultatet förutom färgande oxider. Vi reder ut begrepp som oxidation kontra reduktion, går igenom kemin och tekniken kring bränningar och verkstadshygien, ett aktuellt ämne som handlar om inre och yttre miljö – om hur man skyddar sig själv och sina kunder och hur man jobbar för att värna om miljön.
Kursen är till största delen teoretisk, men under veckan kommer vi att framställa och bränna en prov-serie glasyrer. Anders visar sin stora provsamling, A-serien, som består av cirka 300 glasyrprover brända både i oxidation och reduktion.
På hemsidan www.fredholm.nu kan du se innehållsförteckningen till boken. Målet är att försöka hinna med så mycket som möjligt av detta under kursen. Ta med boken om du har den, annars kan den beställas på anders@fredholm.nu eller köpas i samband med kursstarten.

Anders Fredholm
har arbetat som glasyrlärare i snart fyrtio år på olika nivåer; med förberedande keramikutbildningar, med högre utbildningsinstanser som HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk), samt med kurser för yrkesverksamma keramiker på till exempel Konstnärernas kollektivverkstad i Göteborg, Formakademin i Lidköping och Capella-gården på Öland. Under tidigt 1980-tal jobbade Anders som drejare på Höganäs Keramik, då han bland annat satt och drejade i Keramiskt centers lokaler. På www.fredholm.nu kan du läsa mer om Anders Fredholm.

Nivå: För professionella/yrkesverksamma keramiker
Kurstillfälle: Måndag–fredag 19–23 oktober 2020
Tid: Start måndag 19 oktober kl 9.30, tisdag till torsdag kl 9–16, avslut fredag 23 oktober kl 14 (med utvärdering och städning)
Antal deltagare: Max 10 personer
Lunch: Lunch till självkostnadspris (kylskåp och mikrovågsugn finns för den som hellre tar med själv)
Fika: Kaffe/te ingår i avgiften
Kursledare: Anders Fredholm (Keramiskt centers keramiklärare Linda Trall finns på plats)
Avgift: 3 600 kr/deltagare

Kursen ingår i en ny serie kurser för yrkesverksamma och professionella keramiker.
Håll utkik på vår hemsida efter nästa kurs. Anmäl dig genom att maila till oss på verkstad@keramisktcenter.se. Vi behöver veta ditt namn, din adress och ditt telefonnummer samt vilken kurs du är intresserad av att gå. Anmälan är bindande och först till kvarn gäller. Keramiskt center har rätt att ställa in en kurs om det inte blir tillräckligt många deltagare. Vid frågor välkommen att ringa till Keramiskt center, 042-33 01 80! Varmt välkommen!