Kjell Bolinder

Stenkol och lera är det som är grunden till att jag håller på med keramik. Det började egentligen på kärlfabriken i Höganäs redan 1837 när en släkting till mig, Johan Söderberg, fick anställning där som lärpojke och sedermera keramiker och drejare. Även två bröder till honom fick anställning där på samma sätt. Till släkten hör också bröderna Oskar och Gustav Nyman som innehade keramikfabriken Nyman & Nyman Höganäskeramik.

Mitt eget keramiska skapande började i föräldrahemmet i Höganäs 1965. Efter ett år flyttade jag ugnen till en gård utanför Höganäs, där jag var verksam till 1972. Då flyttade jag till min nuvarande verkstad på Nygårdavägen.

Jag sysslar i stort sett med unik konstkeramik i klassiskt drejade former med egna glasyrer och leror, eller massor som är rätt ord i sammanhanget. Att komponera nya glasyrer intresserar mig särskilt. Jag har arbetat mycket med oxblod, harpäls, oilspot, tenmuko, aventurin, järnoxidblå och kristallglasyrer.

 

Kjell Bolinder
Nygårdavägen 15, Höganäs
Tel 042-34 92 25