Jill Ekberg

Mitt första möte med lera skedde 1981 när jag gick på Nordvästra Skånes Folkhögskola i Munka Ljungby, Ängelholm.  Det var nog inte förrän den sista terminen där som jag blev riktigt intresserad av form och lera och det intresset ledde till en drejarutbildning vid Rönnowska skolan i Helsingborg. Därefter har jag arbetat vidare i egen verkstad sedan tidigt 80-tal. Det blev en hel del drejade alster med egna glasyrexperiment, gärna ting man kunde bruka.

År 1987 flyttade jag med min familj till Vejbyslätt där jag sedan dess har min ateljè. De ting som tillverkas där är av skiftande karaktär. Under tidigt 90-tal byggdes här en vedeldad rakuugn och efter några trevande försök hittade jag en stil som jag tyckte fungerade och den hänger med ännu. Jag drejar gärna dessa föremål och gillar att använda mig av dekor inspirerad från naturen, ofta insektsvärlden. Ekoxar, harkrankar, vivlar och senast även en tvestjärt dekorerar dessa prydnadsting.

Under 1990-talet var barnen ganska små så det hände att jag arbetade med lera i köket samtidigt som de lekte och stojade eller hjälpte mig med leran och det var då som jag började ringla upp stora krukor, även de gärna dekorerade med motiv från djurens värld eller med geometriska mönster.

På senare år har jag arbetat med ringlat stengods i form av krukor och kannor samt även med det rakubrända godset och det är främst dessa som jag använder i utställningssammanhang. Jag har undre åren haft olika utställningar på gallerier runt om i Sverige samt försäljningsställen som t.ex. Formrum i Båstad. Även mindre ting att bruka ligger mig varmt om hjärtat. Gärna i vitt, som mina tekoppar med/skålar/fat eller porslinsleran – t.ex. espresso/latte/glöggmuggar. Ofta dekorerade med avtryck från Gotlandsfossil och unika, alltid skiljer det lite i form och storlek. För ett par år sen saknade jag färg och då kom det till skålar med färgstarkt halvabstrakt mönster. Alla dessa ting kan man använda i mikrovågsugn och diska i maskin.

Vill man komma hem till mig i min ateljé så är man välkommen men ring eller mejla först så att jag är hemma. Det finns även keramik på Tomarps Kungsgård i Kvidinge, Höganäs Museum och Galleri Blå Porten i Alby på Öland till försäljning, samt ofta på mer tillfälliga utställningar.

Jill Ekberg
Vejbyslätts bygata 57, Vejbystrand
Tel 0702-19 39 09
www.konstorangeriet.nu