Bente Brosböl Hansen – Höganäs kommuns keramikstipendiat 2013

Höganäs kommuns keramikstipendium 2013 tilldelas Bente Brosböl Hansen med följande motivering:

Bentes keramik håller världsklass! Bentes unika teknik, mönster och form gör henne till en av nordens skickligaste och mest spännande konstkeramiker.

Med sin konstnärliga kreativitet, ger och skänker hon inspiration till många, såväl keramiker som en stor beundrarkrets. Bente har blivit världsmästare i drejning inte mindre än 17 gånger.
Det svänger om Bentes konst – hennes mönster bär signaler från Antiken präglas hennes keramik av strama former och dova, jordiga färger.

De geometriska mönstren är ett signum – hon inspireras av både kyrkor och de komplicerade mönster som ofta pryder moskéer. Eller av keramik från andra länder. Bente Brosböl Hansen jobbar fram sina kvadrater, romber och trianglar med hjälp av tejp, latex och färg. Och lämnar inget åt slumpen – perfektion gäller i varje föremål.

2012 beslöt Höganäs kommun att dela ut ett nationellt keramikstipendium som ska ges till en framstående keramiker som har tillfört keramiknäringen kvalitet och nyskapande.

Höganäs kommun ber att få gratulera och dela ut priset, prissumman är på 30 000 kronor.

Biografi:
Bente Brosböl Hansen, är född i Rörvig Danmark 1961. Hon är utbildad som ”pottemager” 1978-82 och avlade sitt gesällprov som produktionsdrejare i Köpenhamn. I slutet av 1980-talet flyttade Bente till Sverige. Sedan 1993 har hon en egen ateljé i Klåveröd.

Bente Brosböl Hansen. Foto: Alf Ljungkvist
Bente Brosböl Hansen. Foto: Alf Ljungkvist