Utställningsprogram 2019

GALLERIET

30 mars–26 maj 2019

Yngve Blixt
Yngve Blixt (1920-81) var den mångkunnige hjälpsamme mästaren i Keramikbygden. Ständigt experimenterande med leror, bränningar och glasyrer hittade man honom i verkstaden på Kustvägen i Höganäs där han bland annat skapade sin berömda uranglasyr. Våren 2019 visas verk av Yngve Blixt från 1940- till 80-tal i Galleriet på Keramiskt center. Verken är inlånade från släkt, vänner och ur samlingar från olika håll.

8 juni–22 september 2019
Hanna Järlehed Hyving: Svart dahlia
Med naturen som inspiration skapar Hanna Järlehed Hyving från Göteborg sina spektakulära verk i keramisk blandteknik. Porslins- och stengodslera kombineras och formas till bärare av de glasyrer som ofta läggs på i tjocka lager och reduktionsbränns i den kombinerade el- och gasugnen. Svart dahlia heter sommarens stora utställning i Galleriet på Keramiskt center i Höganäs.

28 september–29 december 2019
Bente Brosbøl Hansen

LILLA GALLERIET

30 mars–28 april 2019
Frida Nilsson
Frida Nilsson (1976) har jobbat med lera sedan drygt 15 år efter studier på Capellagården på Öland. I verkstaden i Väsby arbetar hon huvudsakligen med drejade bruksföremål i stengodslera. I Lilla galleriet på Keramiskt center visar hon sitt tidlösa formspråk.

4 maj–2 juni 2019
Amalia Bille: Slottet
Lekfullhet med mörka undertoner är Göteborgskeramikern Amalia Billes signum i utforskandet av det mänskliga och existentiella. Ögon och ansikten blir centrala när hennes keramikhuvuden gestaltar det dubbelbottnade i tillvaron. Amalia Bille tog sin master i keramik vid HDK i Göteborg 2017.

8 juni–18 augusti 2019
Claes Thell en minnesutställning
Perfektion var ledstjärnan i Claes Thells (1943–2019) konstnärskap. Hans fulländat formade skulpturer med egna tolkningar av berömda östasiatiska chün- och temmokuglasyrer uppmärksammades stort såväl nationellt som internationellt. Men Claes Thell var mycket mer än så. I den här minnesutställningen lyfter vi fram bredden i hans produktion.

23 augusti–29 september 2019
Billinge Krukmakeri

FABRIKEN
En permanent avdelning som handlar om den keramiska traditionen i Höganäs, om hur och varför Kullabygden fick sitt epitet Keramikbygden. Med fokus på Höganäsbolaget och Andersson & Johansson/Höganäs Keramik.